Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Fertőzésektől véd a magyar nanotechnológiás sterilizáló rendszer

2012.12.12. 16:53ide tette: kiterdekel

Nanotechnológiai eljárásra épülő, komplex sterilizáló rendszert fejlesztett ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft.

A közösségi helyiségekben elszaporodó vírusok és baktériumok ellen eddig vegyszeresen, klórral vagy klór tartalmú tisztítószerekkel védekeztek, ami egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt például a hipervirulens törzsek esetében hatástalan. A másik eddig használt módszer a vírusok, baktériumok elpusztítására a hőkezelés, esetleg az UV sugárzás alkalmazása, ami viszont rendkívül energiaigényes.

A Szegeden kidolgozott új módszer előnye, hogy a fertőzésveszélynek kitett nyilvános helyek – kórházi kórtermek, orvosi rendelők várói, vagy az iskolák és óvodák – átfogó baktérium, illetve vírusmentesítését az egészségre ártalmatlan módon, kevesebb idő- és költségráfordítással valósítja meg. A sterilizáló rendszer a különböző felületek, illetve helyiségek levegőjének antibakteriális kezelését segíti elő a látható fény segítségével. Az innovatív módszer alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat (vírusok, baktériumok, gombák) a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről egyszerre távolítja el.

A módszer lényege, hogy látható fényben működő fotokatalizátor nanorészecskék segítségével sterilizálják a különböző felületeket, illetve egy a GE Hungary Kft. által kifejlesztett speciális lámpatesttel a levegőt.  A fotokatalízis a fény által kiváltott kémiai folyamat, mely során – a fény hatására – a nanotechnológiával kezelt anyag lebontja a szerves anyagokat, így a vírusokat, és baktériumokat is.

nol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: magyar nanotechnológia


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr504961985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása