Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Új látványterveken a Várkert Bazár

2012.06.05. 06:01ide tette: kiterdekel

 Látványterveket mutatott be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken a felújítás előtt álló Várkert Bazárról. Az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes egészében uniós forrásokból finanszírozott beruházás idén ősszel kezdődik és 2014-ben fejeződik be. A közbeszerzési pályázatot a KÖZTI nyerte, a tervek Potzner Ferenc vezetésével itt készülnek.

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához - Kép: kormany.hu 

A KÖZTI nettó 298,4 millió forintért végzi a munkát, amely a felmérésből, a bontás és a kivitelezés terveinek, valamint a tendertervek elkészítéséből áll. Potznerék feladata lesz a tervezői művezetés is. A KÖZTI-ben készültek korábban a Sándor-palota rekonstrukciójának tervei; ezt a munkát az előző Orbán-kormány indította el, azzal a szándékkal, hogy a II. világháború előtti állapotnak megfelelően helyreállított palotába majdan a miniszterelnöki hivatal költözik. (Az akkor még állami tulajdonú KÖZTI készítette egyébként a budavári palota II. világháború utáni helyreállításának terveit is, ezt részletesen itt és itt mutattuk be.)

A Várgondnokság Nonprofit Kft. által a budai Várkert Bazár rekonstrukciójára és a kapcsolódó közösségi közlekedésfejlesztés komplex tervezésére kiírt nyílt közbeszerzésen egyébként hárman indultak, a nyertes KÖZTI mellett a Bánáti+Hartvig Építész Iroda (amelynek koncepcióját korábban mi is bemutattuk) és a Mányi Stúdió. A KÖZTI nem csak ezt nyerte el, de március 14-én a Budai Várnegyed 25 éves fejlesztését megcélzó stratégiai tervre kiírt közbeszerzési pályázatot is. Utóbbin mindössze két induló volt, a rendkívül rövid határidő ugyanis lényegében csak azoknak adott lehetőséget az indulásra, akik a 2010-ben kiírt és végül sikertelennek nyilvánított pályázaton is indultak – azaz a KÖZTI-nek és a Zoboki, Demeter és Társaik építészirodának. Ezzel kapcsolatban az Építész Stúdió az eljárást kritizáló vitairatot tett közzé.

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához - Kép: kormany.hu

A Várkert Bazárban a tervek szerint kiállítótér, galériák, látványműhely, előadóterem, étterem, kávéház és magyar termékeket kínáló üzletek kapnak helyet. A Fülkepavilon háta mögött helyezik el az új földalatti, nagy belmagasságú, 1470 négyzetméteres rendezvényteret és kiszolgálóegységet. (Bánátiék korábban hatezer négyzetméteres helyiséget terveztek ide.) Épül egy háromszintes, 298 férőhelyes mélygarázs. A Duna-parti szintet a Budai Várral mozgólépcső is összeköti majd.

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához - Kép: kormany.hu

A Fülkepavilontól nyílik majd a modern épületrész főbejárata, és a rendezvénytér előcsarnokának meghatározó eleme lesz a pavilon eddigi földdel borított, íves hátfala. A déli bérházban kap helyet az országot bemutató kiállítás, az irodák, illetve az emeleten egy étterem. Az északi testőrpalotába magyar designgalériát és kiállítóteret, kortárs látványműhelyeket és előadótermet terveztek. A déli bazársorban több egykori üzlethelyiség egybenyitásával kávéházat helyeznek el, az északi bazársorban üzletek lesznek. A terasz déli oldalán, a pergola alatt helyezkedik majd el az étterem terasza, az Öntőház udvarban pedig szabadtéri vendéglátóhelyek fából ácsolt pavilonokkal. A középső lépcsőrámpák alatt két új kiállítási tér is nyílik.

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához - Kép: kormany.hu

A Várbazár teraszán rekonstruálják a második világháború után lebontott mesterséges barlangot, és a Triton-szoborral díszített vízmedencét. Az Öntőház udvaron kertet alakítanak ki, ahol szabadtéri kulturális programok lehetnek. Tervezik a rakpart alatt felfedezett boltozatos ciszterna bemutatását is, melyet a Fülkepavilonból nyíló alagúton keresztül lehet megközelíteni. A dunai látványban több új elem is megjelenik, így mozgólépcső sávja és a palota teraszának megközelítését lehetővé tevő lift tornya. A közzétett látványtervek a rondella körüli terasz és a Várkertészet helyreállításával is számolnak.

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához - Kép: kormany.hu

A 2011 novemberében megjelent kormányhatározat alapján a Várkert Bazár felújításával 2014. március 30-ig, azaz még a következő választások előtt el kell készülni.

A Várkert Bazár történetét bemutató cikkünk itt olvasható, de foglalkoztunk a Várkert rakparttal és az Ifiparkkal is.

hg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: rakpart látványterv bazár várkert


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr884566122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása