Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Kritkus tömeg az élhetőbb városért

2012.04.23. 08:18ide tette: kiterdekel

  Néhány órára egy kulturált, toleráns, humánus európai főváros képét mutatta Budapest, nemcsak biciklis szemmel nézve. Olyan településen érezhette magát városlakó és turista, ahol a népek vidám előzékenységgel figyelnek egymásra. Critical Mass a Föld napján, 2012-ben.


Az újbudai Bartók Béla útról indulva az első számottevő, az átlagos hétvégi felhozatalon túlmutató biciklis populáció vasárnap délután a Gellért térnél gyűlt össze, hogy utána egyre csak duzzadozva becsatlakozzon a Szent István park alsó rakpartján várakozó még jelentősebb tömegbe. A Margittól az Árpád hídig kígyózó kétkerekű sokadalom fegyelmezetten várta a start előtti bemelegítő bringaemelést és az indulást.

Nem csupán kétkerekűek, kerékpárosok, rollerezők vágtak neki a 11 kilométeres távnak, hanem görisek, egykerekűn egyensúlyozók is, meg néhány bringóhintót vagy mit tekerő társaság is. A legextrémebb, SZÉLVÉSZ feliratú, a Szent István Egyetem konstruktőrei által kifejlesztett járgányt legalább tucatnyian hajtották, de inkább többen. Kár, hogy a pompás látványhoz pocsék gépzenét szolgáltatott a hajtány legénysége (leánysága).

"Ez már nemzeti Föld napja?"

Rakpart után Ferenciek tere-Erzsébet híd-Attila út-Alagút-Széchenyi tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út-Városliget útvonal (Na, melyik a kakukktojás? Hát a Széchenyi, azt már Tarlós főpolgármester nevezte át Rooseveltről.). Ez egy bringásnak is eszébe juthatott, mert a térre érve kibuggyant belőle a kérdés: ez már nemzeti Föld napja? Egy idős néni azon méltatlankodott, hogy zöld jelzése ellenére csak nem áll meg a biciklis áradat, egy középkorú gyalogos úr pedig azt tudakolta az előtte tekerőktől, hogy egy csoport van-e, vagy több, mire kórusban zúgott a válasz: egy, de az baromi nagy.

Többen kisgyermeküket ültették a kormányra vagy csomagtartóra erősített gyerekülésbe, hadd szocializálódjon a kicsi. Egy ifjú anyuka görkorizva tolta babakocsiját, benne csecsemőjével. Felvonult még néhány kutya, macska és egy tengerimalac is, legalábbis velük találkozott a tudósító. És persze látható volt még néhány pompás női hátsó, ami mindig jól mutat a kerékpár nyergén. Egy csaj tűsarkúban hadakozott a pedállal, ő tudja.

Már ég a gyújtózsinór

A budapestiek ismét, talán az eddigieknél is hangsúlyosabban demonstrálták, hogy élhetőbb, zöldebb városban kívánnak, kevesebb benzingőzt és zajt, több oxigént és madárdalt szeretnének. A Critical Mass résztvevői igazolták László Jánosnak, a Magyar Kerékpárosklub elnökének előrejelzését: hamarosan kerékpáros-robbanás lesz Magyarországon. Budapesten már ég a gyújtózsinór.

stop.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: critical mass


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr204467767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása