Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

CES 2012: vízálló nanobevonat okostelefonokra és tweetkórus

2012.01.10. 11:18ide tette: kiterdekel

  Vízálló nanobevonat okostelefonokra, több mint ötven új táblagép, köztük csepp- és ügyetlenszakács-álló tablet, 30-50 ultrabook, a diétát segítő csuklópánt, 3D nyomtató a saját szobrunk elkészítésére, Microsoft tweetkórus – néhány érdekesség a 2012-es Las Vegas-i International Consumer Electronics Show (CES) kínálatából. Előfordulhat, hogy idén utoljára ilyen nagy és csillogó a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakmai vására.

A Microsoft ügyvezető igazgatója, Steve Ballmer utoljára mondott nyitóbeszédet a Las Vegasban rendezettszórakoztatóelektronikai kiállítás nulladik napján, pedig több mint egy évtizedig mindig a Microsot-szónok nyitotta a háromnapos rendezvényt. Bill Gates először 1998-ban tartotta a nyitóbeszédet, majd 2000 és 2008 között végig, egyedül 1999-ben beszélt a nulladik napon Howard Stringer, a Sony igazgatója. Az utolsó köszöntő alkalmából a Microsoft még egy kórust is szerződtetett, akik a beszéddel kapcsolatos Tweeteket éneklik meg. Szürreális a Wired tweetje szerint. Az alapján, hogy a Microsoft kihátrál a kiállítás mögül, többekben felmerül, hogy a CES kisebb lesz a jövőben - szerepel a BBCcikkében. Akár kisebb lesz a rendezvény a jövőben, akár nem, egyelőre grandiózus esemény - a kiállításon összesen 2 700 cég vesz részt.

Fotó: Qooq

A hivatalos megnyitó előtt mintegy hetven cég kapott lehetőséget a bemutatkozásra; köztük van a Qooq is, egy francia cég, a konyhabarát táblagép kifejlesztője.

Szakácsállló táblagép

A Linux-alapú készülék cseppálló, bírja a rendetlen szakácsokat is, lábakon áll, tehát ha kifut a leves, nem tesz kárt benne, és segítségével vállrándítással lehet hatvan fokosra állítani a sütőt. Az előfizetési díjért a felhasználók a multimédiás könyvtár több ezer francia receptjéhez férnek hozzá, melyeket a szakács testre szabhat, hogy megfeleljen a felhasználó étkezési szokásainak és főzési tudománya szintjének. A készülék, bár már kapható Franciaországban, az angol verziót a CES-en jelentik be – a gép szeptemberre várható.

Ultrabook-özön

CES szervezője, az amerikai Consumer Electronics Association (CEA) szerint több mint ötven új táblagép debütál, mielőtt véget ér a hét.

Ezen a gyorsan növekvő piacon a GRP Partners Boutique elemzése szerint 65 százalékos növekedés várható 2012-ben az előző évhez képest, így 96 millió érintőképernyős eszköz talál gazdára idén. A CEA számításai szerint 30-50 új ultrabookot is bemutatnak az idei rendezvényen.

A Lenovo kínai számítógépgyártó például "business class, kereskedelmi minőségű" karcsú laptoppal jelentkezik, a ThinkPad T430u debütál a rendezvényen. Az NVIDIA grafikus kártya mellett egy viszonylag nagy, egy terabájtos merevlemez-meghajtót is vásárolhatnak a felhasználók a 14inches (35.5cm), 21 milliméter vastag géphez. Az Ivy Bridge generációs processzorral érkező modell megjelenése az év második felében esedékes.

A CES-show korántsem az új típusú számítógépekről szól, sokszor olyan technológiákat mutatnak be,  melyek alapja a smartphone alkalmazások és más technológiák vegyítése.

Jó példa erre a Bodymedia egészségügyi felügyeleti rendszer. Csuklópántba épített érzékelők gyűjtenek percenként mintegy ötezer bit adatot a felhasználó testéről (ez mintegy hatszáz karakternyi szövegnek felel meg). Ezek alapján számoja ki az app aktivitási szintet, az elégetett kalóriamennyiséget, és azt is, mennyire jól alszik a karkötő viselője éjjel – mindezt egy okostelefonos alkalmazással lehet követni és ellenőrizni. A cél, hogy segítsenek lefogyni.

A Sculpteo pedig azt állítja, elkészítette az első appot, amely az emberi arc fotója alapján 3D-s tárgyat képes nyomtatni.

A szoftverhez csak egy profilból készült fénykép szükséges az arcról. A rendszer ezután az arc körvonalait követve létrehozza  a személy arca alapján készült szobrot, amit végül meg is lehet vásárolni.

Vízálló bevonat

Az egyik legizgalmasabb kiállító idén a Liquipel. A kaliforniai székhelyű cég kifejlesztett egy nanobevonattal teszi az elektronikus eszközöket vízállóvá.

A készítményt vákuumkamrában viszik fel az okostelefonokra és más mobil eszközökre, és az emberi szem számára láthatatlan. A fejlesztők szerint  egyméteres víz alatt akár fél órán keresztül képes védelmet nyújtani a bevonat.

Liquipel-teszt
Szerző:YouTube
További videók

Medence, kifröccsenő víz ellen véd, de a zuhany alatt is lehet telefonálni vele. A cégnek, bár az eljárás igen új, mársi van konkurenciája, a HzO fejlesztett ki hasonló megoldást.

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: vízálló bevonat okostelefonra


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr63533674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása