Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Egy országnyi jéghegy okoz gondot egy ausztrál expedíciónak a Déli-sarkon

2011.12.21. 17:31ide tette: kiterdekel

  Óriási, Luxemburg területéhez hasonlítható, több mint száz kilométer hosszú jéghegy hátráltat egy ausztrál expedíciót abban, hogy résztvevői az Antarktiszra érve megemlékezzenek arról, hogy Ausztráliából éppen 100 éve indult útnak az első küldetés a Déli-sarkra.

Három hajónak kellett szembesülnie azzal, hogy a Denison-foknál beékelődött jéghegy miatt nem tudják megközelíteni a partot. Az utazók arról akarnak megemlékezni a fehér kontinensen, hogy honfitársuk, az ausztrál Douglas Mawson száz éve vágott bele 1914-ig tartó antarktiszi expedíciójába. Mawson egyike volt az utolsó terra incognita, azaz ismeretlen föld pionírjainak. 1911. december 2-án hagyta el a tasmániai Hobart kikötőjét, január 8-án érkezett a Commonwealth-öbölbe. Az általuk épített barakkok a mai napig állnak a Denison-foknál.

Az időjárási viszonyok azonban most olyannyira hálátlanok, hogy a hajók - a szükséges felszerelés hiányában - nem tudnak átvágni a jégen, és helikopterek sincsenek - mondta az Antarktisszal foglalkozó ausztrál szolgálat szóvivője. "Nem tudják megközelíteni Mawson viskóit" - tette hozzá.

A B9B jelű, 2250 négyzetkilométeres jéghegy szabályosan beékelődött az öbölbe. A 400 méter vastagságú tömb 2010-ben nekiütközött a Mertz-gleccsernek, óriási darabot szakítva le a gleccserből. A "karambol" akkora volt, hogy befolyással lett az óceáni áramlatra.

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: ország klíma felmelegedés jéghegy


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr293481277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása