Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Megtalálták a Föld mását

2011.12.06. 17:08ide tette: kiterdekel

 Az egész világot izgalomban tartja a hír: egy Földhöz hasonló bolygót találtak tőlünk 600 fényévnyire. A Kepler-22b jelű égitest egy Naphoz hasonló csillag körül kering, és két és félszer nagyobb, mint bolygónk. Akár élet is lehet rajta.

NASA, SZM

Mérföldkőnek nevezte a felfedezést Douglas Hudgins csillagász a NASA hétfő éjjel tartott sajtótájékotaztóján. A Kepler űrtávcső segítségével ugyanis olyan bolygót találtak, amelyen elvileg akár folyékony víz is létezhet.

A csillagászok lakhatósági zónának nevezik az olyan területeket, amelyek nem túl forróak vagy nem túl hidegek, vagyis a mai ismereteink szerint alkalmasak lehetnek az élet kialakulására. A Kepler űrtávcső épp ilyen, úgynevezett exobolygókat keres. Most pedig felfedezte az eddigi legígéretesebb jelöltet: a Kepler22b-t.


A Kepler-22b pályája csillaga körül, valamint összehasonlításul a belső Naprendszer bolygópályái. A zöld sáv a lakható zónákat szemlélteti.

A Kepler-22b 2,4-szer akkora, mint a Föld, és egy Napunkhoz hasonló csillag körül kering, bár az valamivel kisebb és hűvösebb. Azt még nem tudják, hogy a bolygó pontosan miből áll, főként gázból, kőzetekből vagy folyékony anyagból.

Az biztos, hogy 290 napig tart rajta egy földi év, mivel 15 százalékkal közelebb van a saját Napjához. Ha az üvegházhatás kialakult rajta, akkor a hőmérséklet is hasonló lehet, mint nálunk, átlagosan 22 fok körül. Ha ez nem ment végbe, akkor a számítások szerint mínusz 11 fok lehet rajta.

A Kepler22b elég idős ahhoz, hogy akár egy földihez hasonló evolúció is megtörténhetett rajta. Erre persze egyelőre semmi bizonyíték, de a világ csillagászait és a földön kívüli élet kutatóit már maga a bolygó létezése is rendkívül felvillanyozta.

A SETI-kutatás, vagyis a Földön kívüli élet után kutatás keretében a jövőben olyan gázokat keresnek majd a légkörben, amelyek civilizációra utalhatnak. Jill Tarter, a SETI Intézet vezetője szerint rádiótávcsövekkel figyelik majd a bolygót, hátha sikerül a mostaninál is izgalmasabb felfedezéseket tenniük.

A Kepler22b-t abból a szempontból is vizsgálják majd, hogy alkalmas lehet-e arra, hogy a távoli jövőben az emberiség lakóhelyéül szolgáljon.

 

szeretlekmagyarorszag.hu

Szólj hozzá!

Címkék: föld nasa exobolygo kepler22b


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr1003443442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása