Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Vulkán a víz alatt

2011.11.09. 15:08ide tette: kiterdekel

 Elképzelhető, hogy új sziget fog kiemelkedni a mélyből, már hetek óta nyugtalan a föld.

 

Néhány nappal korábban, november 3-án a Richter-skála szerinti 4-es, míg rá egy nappal 4.4-es földrengést regisztráltak a Kanári-szigetek közelében, az El Hierro nevű kis szigetnél. A víz alatt egy tűzhányó ontja magából a hamut és a különböző gázokat, melyek gyakorlatilag egy hasadék mentén törnek fel a felszínre. 

Azóta naponta többször is megremeg a Föld, a hatóságok az éjjeli órákra le is zárták a sziget Los Roquillos nevű alagútját, Las Puntas városában pedig 11 lakóházat evakuáltak. 

Egyes helyeken a megszilárdult láva már 100 méterre magasodik a tengerfenék fölé, még nagyjából 150 méter hiányzik ahhoz, hogy az alakuló sziget a vízfelszín fölé magasodjon, semmiképp sem zárható tehát ki, hogy új sziget fog kiemelkedni a vízből.

A négy hete növekvő "szigetmag" felbukkanása nem meglepetés a geológusok számára, hiszen a terület már július óta igen aktív. Az újdonsült tűzhányó, amely tulajdonképpen egy tenger alatti hasadékként kezdte életét, pár hét alatt nagyot növekedett a kiömlő láva megszilárdulásával.

Forrás: AFP, [origo]

 

Szólj hozzá!

Címkék: sziget kanári szigetek vulkán


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr563365998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása