Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Súlyos biológiai árat fizettünk a meződazdaságért

2011.06.23. 06:32ide tette: kiterdekel

Mintegy tízezer évvel ezelőtt, amikor az ember világszerte elkezdte művelni a földet, a termesztett növény típusától függetlenül mindenhol hasonló folyamat ment végbe: csökkent az egyének magassága, és romlott egészségi állapotuk - derítették ki amerikai kutatók.

Amanda Mummert, az atlantai Emory Egyetem végzős antropológus hallgatója társával első ízben vizsgálta a globális szakirodalom segítségével az emberek magasságát és egészségi állapotát a mezőgazdaság kialakulásakor.

Sokan úgy képzelik, hogy a mezőgazdaság kialakulásával, a modern civilizáció hajnalán az állandó élelemforrásnak köszönhetően egészségesebbek lettek az emberek, holott az első földművesek hiányosan táplálkoztak, és nehezebben alkalmazkodtak a felmerülő problémákhoz, a stresszhez.

Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy immár bizonyos haszonnövényektől függtek, étrendjük változatossága pedig jócskán lecsökkent - számolt be a ScienceDaily tudományos hírportál a vizsgálat eredményeiről.

A földműves települések kialakulásával a népsűrűség is megnőtt, ami hozzájárult a járványok könnyebb terjedéséhez, amelyet csak fokoztak a higiénés hiányosságok és a háziállatok közelsége. Az idő múlásával a folyamat megfordult, a legtöbb populáció átlagos magassága növekedésnek indult. Ez a trend különösen az elmúlt 75 évben, a fejlett országok élelmezési rendszereinek iparosodását követően lett látványos.

Az ember ugyanakkor komoly biológiai árat fizetett a mezőgazdaságért, különösen a tápanyagok változatosságát tekintve, hiszen a kalóriamennyiség hatvan százaléka ma is kukoricából, rizsből és búzából származik - fogalmazott a tanulmány társszerzője, George Armelagos, az egyetem antropológusa.

Az áttekintő tanulmány alapjául kínai, délkelet-ázsiai, észak- és dél-amerikai, valamint európai populációkon végzett kutatások szolgáltak. Minden tanulmány standardizált módszerekkel vizsgálta az egyének egészségi állapotát, valamint az egész csontvázon kifejeződő stresszhatásokat. Az egészségi állapotról többek között a felnőttkori magasság, a fogak állapota, a csontsűrűség, a gyógyult törések árulkodtak.

"Azzal, hogy megtudjuk, hogyan alkalmazkodott a tízezer évvel ezelőtti változásokhoz az emberi szervezet, könnyebben megérthetjük, hogyan teszi ezt napjainkban" - vélekedett Mummert.

 

inforadio.hu

Szólj hozzá!

Címkék: biológia mezőgazdaság gének


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr233007668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása