Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Éghajlatváltozás: 2100-ra jelentősen emelkedik a tengerszint

2011.06.21. 06:24ide tette: kiterdekel

Újabb tudományos kutatás jövendöli a tengerszint jelentős emelkedését a század végére: kubai tudósok szerint a szigetországot ölelő víz 85 centiméterrel emelkedik 2100-ra az éghajlatváltozás következtében.

Modellezésekből származó eredmények alapján a század közepére, 2050-re 27 centiméterrel emelkedik a tengerszint - közölte Abel Centella, a kubai meteorológiai intézet tudományos igazgatója.
   


Arról nincsenek információk, hogy Kuba milyen óvintézkedéseket tesz a tengerszint veszélyesnek ítélt emelkedése ellen. Marcelo Hernández, a szigetország kormányának tudományos tanácsadója egyelőre annyit mondott, hogy azokat a természetes élőhelyeket kell védeni, amelyek csökkenthetik a tenger előretörését.
   
"Sürgető a mangroveerdők, a korallzátonyok és a tengeri fű, valamint a homokos strandok megóvása. Ezek az ököszisztémák egytől-egyig természetes bástyái a partok éghajlatváltozás elleni védelmének. Ha tönkremennek, nagyobb lesz a kár" - idézte a sajtó Hernándezt.
   
Idén már több nemzetközi kutatás vetítette előre a tengerszint 80-100, néhol még annál is magasabb emelkedését a század végére. Az emelkedés mértéke a széltől, az áramlatoktól és más tényezőktől függően világszerte változó lesz - jósolták szakemberek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr253002021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása