Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Befejezte az űrsétát az Endeavour két asztronautája

2010.02.12. 19:30ide tette: kiterdekel

Befejezte első űrsétáját a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakozott Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Robert Behnken és Nicholas Patrick közép-európai idő szerint péntek hajnalban lépett ki a nyílt világűrbe, űrsétájuk hat és fél órán át tartott. Az asztronauták sikeresen megbirkóztak legfontosabb feladatukkal: az űrbázis robotkarjával kiemelték az űrrepülőgép rakteréből a Tranquility (Nyugalom) egységet, majd a központi Unity modul oldalára szerelték azt, és rácsatlakoztatták a megfelelő kábeleket. Ezzel az ISS 98 százalékban elkészült, gyakorlatilag elnyerte végső formáját.

A 18 tonna tömegű, 7 méter hosszú és 4,5 méter széles, henger alakú Tranquility (Node-3) modul lényegében egy új helyiségként fogja elősegíteni az ISS hatfős állandó személyzetének kiszolgálását; lesz benne vizesblokk, oxigéngenerátor, légtisztító berendezés, vízkeringető rendszer. Nevét a modul a Holdon található Tranquility-tengerről kapta, ahol 1969-ben leszállt az első embereket a Holdra szállító Apollo-11 űrhajó. A következő két űrséta során az asztronautáknak üzembe kell helyezniük a Tranquilityt. Ehhez az egységhez csatlakoztatják majd a mostani küldetés során a Cupola elnevezésű csillagászati megfigyelő modult is, amelyet ugyancsak most szállított az Endeavour a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásra. Az olasz gyártmányú Cupola egy másfél méter magas és majd 3 méter széles, boltozatos felépítésű obszervatórium. Hét ablaka van, hat az oldalán, egy pedig maga az építmény "teteje". Így a benne tartózkodó űrhajósoknak panorámaszerű kilátásuk lesz a világűrre minden irányban. Az űrsétákra a misszió ötödik, illetve hatodik napján kerül sor, mindkét alkalommal az asztronauták hat óránál több időt fognak tölteni az űrben. A mostani, 13 napos küldetés az utolsó nagyobb feladat, amelyet a NASA űrhajósainak végre kell hajtaniuk a 360 tonnás, 16 ország erőfeszítései révén közel százmilliárd dollárból, 12 év alatt épült ISS-en.

 

 

 
 
   
 

 

 

hi3.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa endeavou


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr941753026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása