Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Lakható bolygó a láthatáron

2010.01.10. 21:14ide tette: kiterdekel

A rendkívül érzékeny Kepler-űrtávcső segítségével hamarosan Föld-szerű, lakható bolygókat találhatunk - hangzott el az Amerikai Asztronómiai Társaság gyűlésén. Ha így lesz, jó ideig biztosan nem jutunk el az ígéret újabb bolygójára.

A tavaly márciusban űrbe küldött távcső folyamatosan 150 ezer csillagot elemez. Már eddig több százat talált, amely körül bolygó lehet, de a pontos meghatározás akár három évbe is telhet.

Közel négyszáz exobolygót ismerünk, de mai tudásunk szerint egyiken sem fejlődhetett ki élet. Ehhez szilárd kéregre van szükség és megfelelő távolságra a központi csillaguktól.

Felvetődik, hogy mi van akkor, ha tényleg rábukkanunk egy ilyen bolygóra? Nagyjából semmi. A Holdon közel negyven éve járt ember, pedig az legfeljebb négyszázezer kilométerre van. Mit kezdenénk azzal, amelyik húsz fényévnyi távolságra kering a csillaga körül? Tavaly márciusban jelentették be, hogy Stéphane Udry és Michel Mayor, az Európai Déli Obszervatórium munkatársai azonosítottak egy planétát, amely nemcsak méretében és összetételében emlékeztet a Földre, hanem vele egyidős is; olyan távolságra kering a csillaga körül, amely ideálissá teszi felszínét az élet kialakulásához. A felszín hőmérséklete pedig 0 és plusz 40 Celsius-fok között van.

 

nol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa earth


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr551662252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása