Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Három űrhajóssal rajtolt a Szojuz

2009.12.21. 11:10ide tette: kiterdekel

Szojuz TMA-17 fedélzetén elindult a Nemzetközi Űrállomásra a 22-ik tartós űrexpedíció, amelynek tagjai Oleg Kotov orosz, Nogucsi Szoicsi japán és Timothy Creamer amerikai űrhajós.

Az expedíció a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről indult el moszkvai idő szerint hétfőn 00.52-kor, közép-európai idő szerint vasárnap 22.52-kor, és két nap múlva, december 23-án, közép-európai idő szerint 23.54-kor csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz, ahol jelenleg a 21. expedíció tagjai - Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajós - teljesítenek űrmissziót.

Az űrhajósok az Nemzetközi Űrállomáson töltendő 162 nap alatt orosz tudományos program keretében mintegy 40 kísérletet végeznek el, egyszer űrsétát tesznek, három Progressz teherűrhajót és két amerikai űrkompot fogadnak. Az utóbbiak közül az egyik az állomásra szállítja a MIM-1 új orosz tudományos modult.

A három űrhajós

Nogucsi Szoicsi hazájában szerzett mérnöki képzettséget, s 1996-ban vette őt fel csapatába a japán űrhajózási ügynökség. Később képzésben részesült az Egyesült Államokban és Oroszországban, és 2005 nyarán a Columbia két évvel korábbi tragikus balesete utáni első űrkomp, a Discovery fedélzetén jutott el a Nemzetközi Űrállomásra, s három űrsétát tett, összesen több mint 20 órát tartózkodott az űrbázison kívül. Nős, három gyereke van, s ígérete szerint a magával vitt nyersanyagból, rizsből, nyers halból és algákból álló szusit készít majd kollégáinak.

Oleg Kotov képzettségét tekintve orvos, s 2007-ben, a 15. űrexpedíció tagjaként dolgozott Fjodor Jurcsihin orosz űrhajóssal és Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturistával együtt, és űrsétát is tett.

Timothy Creamer, az amerikai hadsereg ezredese még nem járt a világűrben, de amióta az űrhajósok közé választotta a NASA 1998-ban, szinte minden feladatkörben dolgozott, amely összefüggésben áll az űrexpedíciókkal. Eredeti képzettsége szerint vegyész, második diplomáját fizikusként szerezte, és a NASA-nál több munkakörben is dolgozott hardverszakértőként. Nős, két gyermeke van.

 

metropol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szojuz


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr481612710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása