Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Ismét büszkék lehetünk

2009.12.04. 19:59ide tette: kiterdekel

Sarkadi-Nagy Balázs amellett, hogy ihletett szakember, még a pénzügyi élet fogaskerekeivel is elboldogul. Az egyetemista fiatalember olyan eszközt fejlesztett ki, amely tökéletesíti az éles- és színlátás vizsgálatát. A műszer – amely több díjat is nyert és idén Kínában is bemutatták – jelenleg szabadalmazás alatt áll.

Sarkadi-Nagy Balázs a győri Széchenyi István Egyetem mechatronikai-mérnöki szakát végzi, de úgy döntött, az intézmény által nyújtott lehetőségekkel élve kitanulja a kereskedelem és marketing fogásait is. Honnan jött a szokatlan párosítás ötlete? „Nagyon szeretem a mechatronikát, és menet közben elkezdtem foglalkozni azzal, hogy a kutatásaim mellé hogyan szerezzek tőkét,” válaszolta kérdésünkre a feltaláló. „Szüleim azt mondták, adnak kilencezer forintot a felvételire, én meg úgy voltam vele: miért ne próbálnám ki, az új ismereteket biztosan fogom használni.”

Találmánya szoftver is, hardver is egyben

Sarkadi-Nagy Balázs fejlesztése egy speciális monitorból és egy kis vezérlőegységből áll, amely az orvosi rendelő számítógépéhez csatlakozik. Az orvos dolga, hogy felveszi a vizsgálatra jelentkezőt saját adatbázisába, és kiválasztja milyen típusú tesztet szeretne elindítani.



A páciens színtévesztési vizsgálatnál hetvenöt centiméterről, éleslátás-vizsgálatnál öt méterről nézi a kijelzőt és a billentyűzet segítségével adja meg a számokat, amiket lát vagy látni vél.


Színtévesztési vizsgálatnál a gép véletlenszerűen jeleníti meg a jól ismert „pöttyös ábrákat”, míg éleslátás-vizsgálatnál nullától kilencvenkilencig generál véletlenszerűen számokat.


Ha a páciens téveszt, akkor kap még egy lehetőséget: kétszer próbálkozhat. A vizsgálat addig folytatódik, amíg a valaki el nem jut az előre megadott méretű számokig, vagy már nem látja őket.



Feltűnhet, hogy eddig szinte semmilyen lényeges elemben nem különbözik az eljárás egy hagyományos szemvizsgálattól. Az előnyök csak most következnek.



A Sarkadi-Nagy Balázs által kifejlesztett eszköz – talán mondanunk sem kell – jóval interaktívabb, mint a falon lógó tábla. Eltárolja a vizsgálati eredményeket – egy későbbi statisztikai mérés során azután remekül használhatók majd. Az egész eljárás jóval gyorsabb és megnyugtatóan pontos eredményt ad. Könyörtelenül őszinte, hiszen a gépet nem lehet becsapni például azzal, hogy valaki bemagolja előre a számokat.



Objektív eredmény

Az orvos a felmérés végén egy összegzett táblázatban láthatja a vizsgálati eredményt mi több, az adatok figyelembevételével a program még ajánlást is tesz számára a páciens szemének állapotáról. Ezt az orvos persze nem köteles elfogadni, felülbírálhatja a gépet és utólag maga is fűzhet megjegyzést a vizsgálati eredményhez a különböző szintű alkalmassági követelményeknek megfelelően

Sarkadi-Nagy Balázs találmánya jelenleg szabadalmi eljárás alatt áll. A tervező elmondta, hogy amint lehetősége nyílik rá, nemzetközi szabadalommal is le kívánja védeni az eszközt.

A fiatal mérnökhallgató az orvosi kamarával még nem vette fel a kapcsolatot, de annyit elárult: van érdeklődés a találmánya iránt, hiszen az általa felkeresett szemorvosok második-harmadik kérdése mindig az, mikor vehetik meg a készüléket. „Ilyen szempontból kimondottan bizakodó vagyok,” mondta.

Hozzátette: célja, hogy minél hamarabb egy sorozatban gyártható és forgalomba hozható készüléket tudjon összeállítani. Ennek érdekében különféle pályázatokon próbál támogatást szereznem, hiszen egy orvosi eszköz előállításának akadnak olyan vonzatos költségei, amelyek meghaladják egy másodéves egyetemista anyagi lehetőségeit.

Mentorban mégsincs hiány: egykori középiskolája és egyeteme megfelelő anyagi-szellemi támogatást nyújt a fiatal feltalálónak.

Hogy konkrétan mennyibe fog kerülni az orvosi műszer, arról Sarkadi-Nagy Balázs egyelőre nem tudott konkrétumot mondani. A készülék kereskedelmi ára hasonló lesz, mint egy éleslátást vizsgáló tábla és egy színtévesztést vizsgáló ábragyűjtemény („baboskönyv”). Előnyei és későbbi fejleszthetősége miatt azonban jóval költséghatékonyabb azoknál.

És hogy meg tud-e birkózni a fiatalember egyszerre két egyetemi szakkal is? „Egyelőre úgy néz ki, hogy minden vizsgám sikerül, a megajánlott jegyek alapján egész jól állok,” mondta.

Szurkolunk.

 

 

168ora.hu

Szólj hozzá!

Címkék: magyar balázs nagy találmány sarkadi


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr921574463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása