Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Megváltozik Magyarország éghajlata

2009.07.23. 13:26ide tette: kiterdekel

Mindenképpen fel kell készülni a szélsőséges időjárásra, a viharokra, a hőségre.

 

Az elmúlt években is voltak hőséghullámok és voltak erős viharok. Azt viszont leszögezhetjük, hogy ezek gyakorisága megnövekedett, és még tovább fog nőni. Sok olyan ország, város veszélyeztetett, pl, Velence - közölte Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató.

Mindenképpen fel kell készülni a szélsőséges időjárásra, a viharokra, a hőségre, illetve jelentősen fog emelkedni a nyári maximum hőmérséklet. A klímakutató elmondta, most azt látják, hogy a júliusi átlaghőmérséklet tizenkét fokkal fog emelkedni. Ez egy globális öt fokos átlaghőmérséklet emelkedés mellett várható.

Csökkent a nyári csapadékunk, ami van, az viszont intenzíven jön, nagyobb viharok formájában és a továbbiakban is ez várható - figyelmezet Ürge Vorsatz Diana. A nyár azért is lesz egyre nehezebben lesz elviselhető, mert melegebb van, ami hőhullámokban érkezik, a minimum hőmérséklet is jelentősen növekszik, ami azt jelenti, hogy a szervezet éjszaka nem tud eléggé regenerálódni.

Alkalmazkodni kell az éghajlathoz

A tizenkét fokos növekedést csak bizonyos megbízható modellek jelzik előre, de az évszázad második felére már bekövetkezhet a változás. Tehát egy-két évtizeden belül is jó pár fokos melegedés lesz tapasztalható. A klímakutató emlékeztetett, a 2003-as francia hőhullám csak 2-3 fokos maximumhőmérséklet-emelkedés volt, ám ez harmincezer áldozatot követelt. Már pár fokos emelkedés hazánkban is évente több száz vagy akár több ezer áldozattal fog járni.

Tehát az embereknek is alkalmazkodni kell a változáshoz. Ürge-Vorsatz Diana úgy véli, a szieszta nagyon jó ötlet, de nem hisz abban, hogy a kultúránkat ennyire meg tudnánk változtatni. A légkondicionáló berendezések nagyobb térnyerését sokkal valószínűbbnek tartja. A klímakutató ezért azt tanácsolja, növeljük a zöld felületeket, árnyékoló fák ültetése hatásosabb.

Nagy népességvándorlásokra számíthatunk az elkövetkezendő évtizedekben. Sok ország eltűnhet a Föld felszínéről, más országok klímája pedig elviselhetetlenné válhat.

 

dunatv

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország éghajlat


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr261262863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása