Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Jövőre már nyugodtan eléghetünk, jön a mesterséges bőr

2009.07.17. 08:55ide tette: kiterdekel

2010-től tömegtermelésben készül Németországban a mesterséges bőr. A Fraunhofer-Gesellschaft kutatóinak módszerei jelentősen megkönnyíti a bőrbetegségekben szenvedők életét, de az égési sérülések is orvosolhatóak az újszerű megoldással, írja az IEEE Spectrum.A Fraunhofer által kifejlesztett mesterséges bőr az eddigi próbálkozásokhoz képest olcsóbban és gyorsabban készül, valamint a benne található véredényeknek köszönhetően beültetésekhez legalább annyira jól használható, mint amennyire kozmetikai tesztelések vagy szépészeti beavatkozások esetében is.
 

Ilyen a mesterséges bőr, még
laboratóriumi körülmények között
© Fraunhofer-Gesellschaft

A bőrgyártó technológia egy hónapban 5000 apró bőrfoltot képes előállítani, ami több mint 3200 négyzetcentiméternyi szövetnek felel meg. Egy 0,8 négyzetcentiméternyi bőrfolt előállítása körülbelül 49 dollárba kerül.



A német cég jövő évtől kívánja piacra dobni az automatizált bőrgyártó készülékeket - ezekben számítógépes rendszerek kontrollálják azon oldatokat, amelyekben a bőr nő, folyamatosan figyelik a tartályokat fertőzések nyomaiért, irányítják a legyártott bőrszövetet formára vágó pengéket, mindemellett minőségellenőrzést is végeznek - mindehhez a Fraunhofernek 19 új szabadalma kötődik, írja az IEEE.

Szólj hozzá!

Címkék: bőr mesterséges


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr151250837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása