Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Rejtett óceán a Szaturnusz holdján

2009.06.25. 09:45ide tette: kiterdekel

Az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot találták német csillagászok óceán jelenlétére a Szaturnusz egyik holdja, az Enceladus jéggel borított felszíne alatt, így a fényes objektum csatlakozhat a Naprendszer vizes holdjainak kivételezett klubjához. A brit Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában közzétett felfedezés, az élet lehetőségét is felveti a Szaturnusz méretben a hatodik, mintegy 500 kilométer átmérőjű holdján.


Az Enceladus déli sarkánál négy évvel ezelőtt fedezték fel a NASA Cassini űrszondája felvételeinek elemzésekor a forró víz-jég-kitöréseket, melyek négy, egyenként mintegy 120 kilométeres felszíni repedésből, az úgynevezett "tigriscsíkokból" lövellnek fel. Ezeket a kitöréseket táplálhatja a jeges felszín alatti sós víz, hiszen a németországi Heidelberg egyetemének tudósai most sórészecskéket találtak a több száz kilométeres magasságig az űrbe lövellt, gőzből és jégből álló sugárban.

Frank Postberg kutatásvezető szerint az élet kialakulásához szükséges három előfeltételből az eddig ismert kettő - egy energiaforrás, valamint a szerves anyagok - jelenléte után így már a harmadik, a folyékony állapotban lévő víz is rendelkezésre áll a Szaturnusz holdján.

 

 

168ora.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szaturnusz óceán


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr181207166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása