Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Felfújható toronnyal közelíthetjük meg az űrt

2009.06.11. 11:35ide tette: kiterdekel

Régóta beszélnek a tudósok szupererős nanocsövekből felépíthető űrliftről, a York Egyetem kutatói azonban jóval egyszerűbb, már létező anyagokból összeszerelhető űrtornyot készítettek. Elméletben a felfújható űrtorony 15 kilométer magasra is nyúlhat, s a turizmustól az adótornyok telepítéséig számos célt szolgálhat, írja a New Scientist.A még csak elméletben létező nanoanyagokból összeállított űrkábelen futó lift  jó ideig csak terv marad - elkészültéig teljesen más megközelítést javasol három torontói kutató. Brendan Quine, Raj Seth és George Zhu az Acta Astronautica szaklapban publikálta elképzeléseit: szerintük űrhajókban használt felfújható pneumatikus modulokból kellene összeállítani egy tornyot, amivel közelebb kerülhetnénk a külső űrhöz. Ha számításaik pontosak, akkor a megfelelő hegytetőre telepítve 15 kilométer magas tornyuk akár 20 kilométer magasra is emelkedhet, ezt pedig különböző tudományos célokra hasznosíthatják.

A torony építéséhez használt modulok kevlár-polietilén összetételűek - mindezeket pedig könnyű gázzal - például héliummal - fújják fel és szilárdítják is meg egyben. A kutatók modellezték a 15 kilométeres tornyot, amelyet száz, egyenként 150 méter magas és 230 méter átmérőjű modulból állítottak össze - a modulok mindegyikét két méteres felfújható csövekből építették. Quine szerint mindez felfújás után 800 ezer tonnát nyomna. A csoport a gyakorlatban is felépített egy jóval kisebb, 7 méter magas szerkezetet, amelyet hat modulból raktak össze - szerintük egy ilyen szerkezet akkor tud stabilan maradni, ha minden egyes modult giroszkóppal és aktív stabilizátorokkal látnak el. Mindazonáltal ha a modulokból több meghibásodik, nem dől össze a teljes struktúra.

A torony nemcsak tudományos célokra lenne felhasználható, hanem turisták is igénybe vehetnék. Húsz kilométer magasan ugyanis, mondják a kutatók, olyan sötét van, mint a külső űrben, hatszáz kilométerre ellátni, s még a súlytalanság okozta problémákkal sem kell foglalkozni.

 

 

hvg.hu

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kevlar torony


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr11178466

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Verizon web Hosting services 2019.01.09. 06:41:07

Lemez gyorstár - 2015. 14. hét: Ryley Walker, Noel Gallagher, Zs, Screaming Females, Say Lou Lou - Recorder

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása