Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Bemutatkozott a REVA Debrecenben

2009.05.16. 11:49ide tette: kiterdekel

Szabó János, a forgalmazó Comtex Green Zrt. vezérigazgatója a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a válság számukra lehetőség, hiszen az eddigi közlekedési szokások megváltozására számítanak. A városi közlekedésben reményeik szerint a nagyobb autókat felváltják a kicsi, olcsón üzemeltethető és környezetbarát villanyautók.



A vezérigazgató a bemutatót követően elmondta, a most bemutatott Reva típusú autókat amerikai-kanadai-indiai konzorcium gyártja. Európában 2005 óta mintegy kétezret adtak el belőlük, "ezek mintegy háromnegyedét Angliában, hiszen ott a kormány komoly ösztönzőkkel, a dugó- és útdíj elengedésével támogatja a forgalmazásukat."

Hozzátette, Magyarországon is folyamatban vannak már a tárgyalások illetékes minisztériumokkal hasonló ösztönzők kiépítésére. Azt szeretnék, ha az ország széndioxid-kvótájának árbevételéből különítenének el erre forrásokat, hiszen azt egyébként is csak környezetvédelmi beruházásokra lehet költeni. A tárgyalások várható lezárulásáról a vezérigazgató nem tudott konkrétumot mondani.

Szavai szerint az önkormányzatok közül Debrecen elkötelezettséget mutatott arra, hogy a villanyautók által igényelt töltőrendszert kialakítsák. Ezt a városi közlekedési vállalat, a DKV parkolóházaiban építenék ki. Az ellenőrizhetőség kedvéért chipkártyás rendszert alakítanának ki, ennek kifejlesztéséről a Debreceni Egyetem szakembereivel már megállapodtak - mondta.

Szabó János a rendszer kiépítésének költségeiről nem tudott konkrétumot mondani, de azok a DKV-t, mint üzemeltetőt terhelnék. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások lezárulását néhány héten belül várják, akkor tudnak majd többet mondani az autók városi használatáról - tette hozzá.

A piaci tervekre irányuló érdeklődésre kifejtette: néhány darabra van már előrendelésük, de konkrét számot a várható forgalomról nem kívánt mondani. "Úttörő szerepre vállalkoztunk a villanyautókkal, így a klasszikus autópiaci viszonyok ránk nem lennének érvényesek, az első egy év az igények felméréséről fog szólni" - fűzte hozzá.

Kaliforniában fejlesztett 2001 óta  Bangalorban gyártott, kizárólag internetes rendeléssel megvásárolható villanyautók 80 km/h végsebességre képesek, egy feltöltéssel 80 km-t képesek megtenni. Károsanyag-kibocsátásuk nulla, jelenlegi árak mellett egy feltöltésük összköltsége 389 forint. Az autó forgalmi szempontból motorkerékpárnak felelnek meg.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a bemutatón a kisebb autók közlekedési előnyeit taglalva a környezetvédelemmel kapcsolatos szemléletváltásra hívta fel a figyelmet, majd kipróbálta az első villanyautót a város főterén.

Bővebb információ az autóval kapcsolatban a forgalmazó oldalán: www.villanyverda.hu

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: car electric reva


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr541124751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása