Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Szennyvíztisztító termeli a gyilkos szuperkórokozókat

2009.05.14. 10:18ide tette: kiterdekel

A baktériumok gyorsan képesek reagálni környezetük változásaira. Egy adott antibiotikum ideig-óráig hatásos ellenük, ám előbb-utóbb kialakulnak a szerre rezisztens törzsek. Időnként olyan szuperbaktériumok is létrejöhetnek, melyek az ismert ellenanyagok túlnyomó részére immunisak - s ez a folyamat a szennyvíztisztító telepeken különösen nagy eséllyel megy végbe.

A szennyvíz tisztítása sok lépésből áll. Ezek egyike, az úgynevezett biológiai fázis, amelynek során az élő szervezetekre ártalmas anyagokat mikroorganizmusok segítségével távolítják el. A folyamat alatt e baktériumok számára ideális környezetet biztosítanak, hogy azok minél nagyobb mennyiségben legyenek jelen a tisztítandó vízben. Noha veszélytelen szervezetekről van szó, mielőtt a víz visszakerül a környezetbe, klórral vagy ultraibolya sugárzással megölik a baktériumokat. Ezek a módszerek azonban nem pusztítják el az összes mikroorganizmust, egy elenyésző hányaduk mégis kikerül a szennyvíztisztítóból.

A Michigani Egyetem kutatói azt vizsgálták, mennyire változnak meg a mikrobák a tisztítási folyamatok alatt. Az Acinetobacter nevű szervezet életképességét tanulmányozták különböző antibiotikum-keverékek jelenlétében. Ez a kórokozó, mely embereknél tüdőgyulladást okozhat, igen gyorsan képes alkalmazkodni az antibiotikumokhoz. Összehasonlították a Huron folyó Acinetobactereinek ellenálló képességét - mielőtt és miután egy nagy szennyvíztisztító telep visszavezeti a vizet a folyóba. Azt is megvizsgálták, hogyan változik a baktérium a tisztítás egyes fázisai után.

Az eredmények megrázóak voltak. A folyó alsó szakaszán közel háromszor annyi rezisztens baktériumot találtak, mint azon a részen, ahol a tisztított víz még nem keveredik a folyóval. A tisztítás minden lépése után egyre több volt a rezisztens Acinetobacter, s a legnagyobb változás - amikor számuk megtízszereződött - éppen a biológiai fázis után következett be.

 

nol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: baktérium szennyvíztisztító kóróokozó


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr451120878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása