Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Láthatatlanná tevő anyag

2009.05.10. 14:44ide tette: kiterdekel

Az amerikai Berkeley Laboratórium és a Kaliforniai Egyetem kifejlesztett egy olyan anyagot, amely már meglehetősen megközelíti a láthatatlanná tevő süveg fogalmát.

Új, a kutatók szerint sokat ígérő megközelítéssel jutottak el a megoldáshoz. A nagyobb tárgyak eltűnését lehetővé tevő anyag azért még várat magára - egyelőre csupán egy pár mikrométeres felületet sikerült eltüntetni.

Zhang csapatának sikerült csak dielektromos anyagok segítségével kifejleszteni egy láthatatlanná tevő szőnyeget. Amennyiben alátesznek egy tárgyat, a szőnyeg felülete speciális nanostruktúrájának köszönhetően mégis teljesen simának tűnik - a tárgy így a szemlélők szeme előtt láthatatlan lesz.A kutatócsoport kísérletei során egy 3,8 mikrométerszer négyszáz nanométeres felület esetében, infravörös fényben bebizonyította, hogy ez a megközelítés működik - tudósítanak a Nature Materials című szaklapban.

Az új láthatatlanná tevő köpeny felülete Zhang szerint a színtisztán dielektomos anyagokból álló összetétele és formatervezése következtében növelhető. Az anyagkutató abban is bízik, hogy ezzel a megközelítéssel és precízebb elkészítéssel megvalósítható a látható fény tartományában is "működő" anyag - így lehetővé téve az igazi, emberi szem által észlelhető láthatatlanságot.A kétdimenziós szőnyeg sem végleges elgondolás. "Következő célunk, hogy mindhárom dimenzióban működő köpenyt hozzunk létre" - hangsúlyozza Zhang.

A kutató a dielektromosanyag-megközelítésben látja a reményt álmai megvalósulására. Az új felfedezés nem csak a láthatatlanságot hozza közelebb, hanem lehetővé teszi, hogy a fényt hasonlóképp más területeken is manipulálni lehessen - például nagyteljesítményű, újszerű mikroszkópok vagy gyorsabb számítógépek esetében.

"A láthatatlanság problémájára új megoldást fejlesztettünk ki, amely dielektromos - áramot nem vezető - anyagokon alapszik" - magyarázta a kutatás vezetője, Xiang Zhang, aki a laboratórium és az egyetem munkatársa is egyben.

 

 

5perc.hu

1 komment

Címkék: láthatatlan anyag


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr821113057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kagai · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.05.15. 15:09:23

Harry Potter köpeny?
A gáz csak az, hogy a hadsereg úgy is le fogja nyúlni, mint minden jó találmányt, aztán eltűnik vagy mire használhatnánk, elavul, esetleg betiltják.
süti beállítások módosítása