Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

A kozmikus katasztrófa hamarabb jön, mint gondolták!

2009.01.06. 15:39ide tette: kiterdekel

Amerikai csillagászoknak sikerült pontosan megállapítaniuk, hogy mekkora a tejútrendszer, s kiderült, hogy a tömege másfélszer nagyobb, ami azt jelenti, hogy hamarabb fog összeütközni az Androméda köddel, tehát már két-három milliárd év múlva bekövetkezik a kozmikus katasztrófa.

 

Évtizedeken át a tudósok úgy vélték, hogy a Tejút a legközelebbi másik galaxis, az Androméda köd "kistesója", ám nemrég amerikai csillagászok egy tíz rádióteleszkópból álló hatalmas rendszer segítségével megmérték a tejútrendszer méreteit és tömegét, és kiderült, hogy a galaxisunk, 15 százalékkal szélesebb, mint az Androméda. Ráadásul sűrűbb is, egészen pontosan 50 százalékkal nagyobb a tömege galaxisszomszédjánál. Ez viszont azt jelenti, hogy a két galaxis hamarabb fog egymásnak ütközni, és e kozmikus katasztrófa két-három milliárd év múlva következik be.



A kutatóknak azt is sikerült kiszámítaniuk, hogy a Tejút milyen gyorsan forog a középpontja körül - gyorsabban, mint az Androméda -, és ez segítette őket hozzá ahhoz is, hogy a Tejútban rejlő sötét anyag mennyiségét is meghatározzák, így derült ki, hogy nagyobb a tömege az eddig becsültnél.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr39861545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása