Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Planktonok élnek a Nemzetközi Űrállomás külső burkolatán

2014.08.22. 07:16ide tette: kiterdekel

Meglehetősen váratlan felfedezést tettek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felszínéről vett mintákat elemző kutatók: a Föld körül keringő űrbázis burkolatán ugyanis tengeri planktonok és egyéb mikrobák nyomait lelték fel. Ráadásul úgy tűnik, hogy az aprócska életformák már több éve éldegélhetnek az űr mostoha körülményeinek kitett felületen.

A mintákat az ISS asztronautái gyűjtötték be egy rutin űrséta során, majd ezeket visszajuttatták a Földre, ahol alapos vizsgálatoknak vetették alá őket. Az analízis megerősítette, hogy élet rejtőzik az űrállomás külső falain, és hogy a mikrobák a kedvezőtlen körülmények ellenére is képesek az űrbéli életre. További vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a piciny életformák nem egyszerűen túlélik a viszontagságos környezetet, de gyarapodni is tudnak az űr súlytalan vákuumában.


„Egészen különleges kísérleti eredményeket prezentálhatunk” – mondja Vlagyimir Szolovjev, az ISS-projekt orosz vezetője. Bár a felfedezés kétségkívül további vizsgálatokra szorul, a szakértő szerint az egészben az a legmeglepőbb, hogy az űrállomás felszínén fellelt életformák nem honosak a kilövőhelyen.

„Hasonló fejlettségi állapotú planktonokat az óceán felszínén találni, Bajkonurban pedig egyáltalán nem jellemző ez az életforma” – mondja Szolovjev, a kazahsztáni űrközpontra célozva, ahonnan az űrállomásra induló szállítmányok útnak indulnak. Kiderült azonban, hogy léteznek olyan felfelé szálló, a tenger felől érkező légáramlatok, amelyek keresztezhetik az emelkedő rakományok útját.

Szolovjev elmondása szerint az űrállomás külső burkolata rendkívül szennyezett a teher-, illetve személyszállítást végző űreszközök hajtóműveitől és egyéb tényezők miatt is. Az ablakok például rendszeres tisztogatásra szorulnak, hogy ki lehessen látni rajtuk, így a legénység kénytelen némi ablakpucolást is végezni odafönn.

http://ipon.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: élet iss űr űrállomás plankton


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr296624991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása