Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Mesterséges csont és védőmellény készülhet a szupererős pókselyemből

2009.04.25. 07:28ide tette: kiterdekel

A pókselyem már eddig is erősebb, ám könnyebb volt az acélnál, most pedig ehhez képest is háromszor erősebbé tették német kutatók kis mennyiségű fém hozzáadásával.

A Science magazin legfrissebb számában ismertetett technika hasznos lehet szupererős textíliák és modern orvosi anyagok előállítására: védőmellények, implantátunok, mesterséges csontok és ínak készülhetnek belőle.

"Nagyon erős varrószál készíthető belőle sebészeti célokra" - hozott fel példát az alkalmzásokra Seung-Mo Lee a hallei Max Planck Mikroszerkezeti Fizikai Intézet kutatója. Lee és munkatársai tanulmányukban megállapították, hogy amikor cinket, titánt vagy alumíniumot adtak a pókselyemből lévő szálhoz, jobban állta a szakítási és deformálási teszteket.

A folyadékból húzással előállított pókselyem szálát atomi rétegben vonták be fémmel, és azt tapasztalták, hogy ennél a technikánál a fémionok egy része behatol a szál belsejébe is, ahol kölcsönhatásba lép a selymet alkotó fehérjékkel is. Lee elmondta, hogy a következő kísérletekben mesterséges polimereket, például teflont adagolnak a szálhoz.

A kutatók ötletét azok a tanulmányok inspirálták, melyekből kiderült, hogy néhány rovar legkeményebb testrészeiben fémnyomokat találtak. A pókselyem régóta izgatja a tudósok fantáziáját, ám kereskedelmi mennyiségű előállítása nehézkes, mert a rabságban tartott pókok hajlamosak megenni egymást.

A tudósok ezért alternatív megoldásokat kerestek, mesterséges úton próbálkoztak meg a különleges szál előállításával. A kísérletek között olyanok vannak, mint például transzgénikus, extra pókselyemgénnel ellátott kecskék tejéből állítani elő a szálat.

 

hvg.hu

1 komment

Címkék: szupererős pókselyem


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr971085152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kagai · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.05.15. 15:14:05

Érdekes megoldás lehetne, ezzel elvileg műtestet is létre lehetne vagyis biopáncélt. Ugrálhatnánk vele, mint pókember és nem múlnánk ki.
Kérdés, sorozatban gyártható-e?
süti beállítások módosítása