Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Elképesztő találmány?

2018.02.18. 19:25ide tette: kiterdekel

A találmány, ha elterjed, megoldódhatnak az emberek energiaproblémái? Hamarosan jöhet az ingyen energia? Viszlát, villanyszámla, pápá rezsi!

A találmány, ha elterjed, megoldódhatnak az emberek energiaproblémái? Hamarosan jöhet az ingyen energia? Viszlát, villanyszámla, pápá rezsi!

Léteznek olyan feltalálók, és olyan találmányok, melyek alapjaiban tehetik sokkal jobb hellyé a világot. Ilyen lehet az a különleges és egyben nagyon ígéretes francia találmány, mely egy évre elegendő energiával képes ellátni egy nagyobb irodahelyiséget, vagy egy komplett háztartást.

Igen, jól olvastad, egy évre elegendő energiát szolgáltat, mindezt a természetből vonja ki, és így nyer nekünk energiát.

Vagyis az elterjedését követően a háztartásunk energiaköltségei egyelőek lesznek a nullával. Viszlát, villanyszámla, pápá rezsi!

A fa alakú szélturbina mind esztétikai, mind környezettudatosság szempontjából is megállja a helyét, mindkét szempontot maximálisan kielégíti.

Ami plusz előny, hogy a szélfogók egyesével is használhatók. Így nemcsak fa alakban képes egy iroda éves energiaszükségletét biztosítani.

Ráadásul, ha beszerzünk párat a kis szélfogókból az erkélyünkre, vagy máshová, a saját háztartásunk is beállhat a környezettudatos sorba.

A találmányban most rengeteg befektető hatalmas potenciált lát, így nagyon nagy az esélye, hogy megindulhat a terjedése az elkövetkező 1-2 évben.

Ha pedig így lesz, akkor gyakorlatilag néhány éven belül eljöhet a nagy utópia, amikor a házak, háztartások ingyenes árammal tudnak működni, és tudják magukat fenntartani.

Azt persze mi sem tudjuk, hogy mi fognak mindehhez szólni a nagy, monopol helyzetben lévő energiaszolgáltatók. Minden bizonnyal nem fognak neki túlzottan örülni, de a fejlődést egy ponton már nem lehet megállítani, és tovább kell lépni a régi “módszereken”.

 

 

https://www.tudasfaja.com/elkepeszto-talalmany-ha-ez-elterjed/

Szólj hozzá!


Végre valami jó is kisülhet a szén-dioxidból

2018.01.17. 07:49ide tette: kiterdekel

000 DV1851274
Fotó: Patrick Pleul

Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné – írja az MTI.

A Nature kiadványában, a Nature Catalysis című lapban mutatta be eredményeit a Torontói Egyetem kutatói által vezetett Ted Sargeant csoport. Kutatásuk során a Canadian Light Source (CLS) kutatóközpont szinkrotronját (részecskegyorsító) használták, valamint az intézmény kutatója, Tom Regier által kifejlesztett egyedülállóan új berendezést.

Kutatásuk középpontjában a szén-dioxid redukciós reakciója állt, amikor a szén-dioxidot elektromos áram és egy katalizátor által segített kémiai reakció használatával más vegyi anyaggá alakítják át. Ilyen típusú reakciókban több fém is lehet katalizátor, az arany, ezüst és cink használatával szén-monoxid, ónnal és palládiummal hangyasav sója nyerhető. Csak a réz képes azonban etilén, a polietilén műanyagok alapanyaga előállítására.

„A réz egyfajta mágikus fém. Mágikus, mert különböző kemikáliákat képes létrehozni, mint például a metánt, az etilént és az etanolt, de nehéz uralni azt, hogy mit hoz létre” – idézte Phil De Lunát, a projekt vezető kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A tudóscsoport most képes volt létrehozni egy katalizátort, és pontosan megállapítani azokat az ideális körülményeket, amelyekkel maximalizálni lehet az etilén előállítást, és szinte nullára minimalizálni a metán termelődését. Ez a technológia a szén-dioxid-leválasztás technológiájával párosítva elvezethet a mindennapokban használt műanyagok környezetbarát előállításához, miközben a káros üvegházhatású gázokat eltávolítja.

„Úgy gondolom, hogy a jövőt azon technológiák használata jellemzi, amelyek a hulladékból állítanak elő értéket. Olyan új és fenntartható módozatokon dolgozunk, amelyek megfelelnek a jövő energiakövetelményeinek” – hangoztatta De Luna.

 

https://index.hu/tudomany/2018/01/16/vegre_valami_jo_is_kisulhet_a_szen-dioxidbol/

Szólj hozzá!

Címkék: felmelegedés üvegházhatás


Az emberiség előtti civilizáció nyomai, és a hamisított történelem?

2017.12.10. 09:31ide tette: kiterdekel

Az emberi fejlődés idővonala egy nagy hazugság? Sumer kőtáblák árulkodnak arról, hogy voltak olyan – feltehetően nem földi eredetű – uralkodók, akik még az egyiptomi civilizációt is megelőzték, méghozzá több tízezer évvel.

Egyes elméletek szerint egyfajta átfedés is van ezen uralkodók, és az Egyiptom felett hatalmat gyakorló istenek felett. Az ősi sumer szövegek megemlékeznek 8 halhatatlan birodalmi uralkodóról, akik felosztották egymás között a bolygót.

Ezek a királyok felsőbbrendűek voltak az embereknél, különleges vérvonalba tartoztak, mivel földönkívüliek voltak.

z ősi szövegek arra utalnak, hogy a birodalmaik összeérése és központja a mai Irak területén volt. 240.000 éven át uralkodtak az emberek felett ezek a lények, akik egyfajta istenek voltak, nem is véletlen, hogy az istenkultuszra ekkora ráhatással voltak a Földön. Anunnakik voltak, akik kijelölt vezetők voltak, és a Földi dolgok irányításáért feleltek, míg az Anunankik kitermelték a Földünkből azt a nagy mennyiségű aranyat, melyre szükségük volt saját bolygójuk megmentésére.

Félmilliárd évet is felölel az uralkodásuk, sok-sok évezreddel megelőzve minden ember által írt vagy létrehozott történelmin dokumentumot. Ez pedig azt sejteti, hogy az emberiség előtt, a történelem előtti időkben egy fejlett civilizáció uralkodott a Földön. Vagyis az emberiség történelmének egyik legnagyobb titka, hogy előttünk is voltak már… és valójában nem mi vagyunk a Föld őslakosai.

A 8 halhatatlan király sok százezer éven át jelen volt a Földön. Összesen 242.100 évig tartott az uralkodásuk, egészen a nagy özönvízig, amikoris az emberi civilizációt megpróbálták elpusztítani. Ők voltak annak a fejlett civilizációnak az uralkodói, mely a bolygón tevékenykedett az emberiséget megelőzően. És hogy miért nem maradt fenn róluk nyom? Mármint miért nem maradtak fenn fémtárgyak, szerkezetek, amiket ma megtalálhatnának a régészek?

Nos, erre könnyű a válasz a teória kutatói szerint: a vas és az acéltárgyak is viszonylag gyorsan képesek korrodálódni. Bizony, a legerősebb anyagok is alig 100-200 év alatt jóformán semmivé válnak az időjárásnak és az időnek köszönhetően.

Vagyis több százezer évvel ezelőtt bármi is volt a Földön, annak alig, vagy egyáltalán nem maradtak fenn nyomai.

Ennek ellenére több millió éves lábnyomokat találtak már a világban, melyet a modern tudomány semmivel nem tud ma sem magyarázni, és olyan eszközök is előkerültek, amik megelőzik az emberek korát.

Ezek a leletek pedig mind szószólói egy olyan történelemben, mely az emberiség előtti időket meséli el. Amiről nekünk fogalmunk sincs, mert a tudomány képviselői nem akarják, hogy tudjuk a teljes igazságot…

 https://avilagtitkai.com/articles/view/az-emberiseg-elotti-civilizacio-nyomai-es-a-hamisitott-tortenelem

Szólj hozzá!


Valami rendkívüli dolgot találhattak a Phoboson?

2017.12.07. 09:32ide tette: kiterdekel

A Mars egyik holdja rejtheti a világegyetem sötét titkát, amit nem mondtak el eddig? Egy több méter magas, egyenes falú, egyértelműen mesterséges falú monolit látható a Mars Global Surveyor egyik felszínről készült felvételén.

A Mars egyik égi kísérője, a Phobos nevű hold már régóta beszédtéma nem csak a NASA berkein belül, de azok között is, akik hisznek az idegen élet létezésében.

monolit-a-phoboson-1-50cc96b00b.jpg

Az égitestet 1877-ben fedezte fel egy bizonyos Asaph Hall csillagász, aki akkor még nem is sejtette, hogy rengeteg megmagyarázhatatlan dologgal kapcsolatba fogják hozni a holdat.

Többször említették már egyesek, hogy a Phobos nem egy kietlen aprócska kis hold, hanem egymesterséges szerkezet. Még maga az Európai Űrügynökség is ezt állította, ugyanis egyes mérések szerint a Phobos belül zavarba ejtően üreges, mintha nem is egy valódi égitest lenne.

Külön kitérőként érdemes megjegyezni, hogy az ESA kudarcot kudarcra halmoz, legutóbb például a Marsra küldött szondája adta be a kulcsot leszállás közben, rejtélyes módon. Éppen ezért sokan úgy vélik, hogy valójában minden mögött a NASA áll, és nem szeretné, ha a vele teljesen ellentétes nézeteket valló – minden mutassunk meg, mondjuk el a világnak típusú szemléletmód – ESA bármilyen módon is sikert könyvelhetne el.

Most egy újabb megmagyarázhatatlan felvétel került elő, melyet a Mars Global Surveyor készített. A felvételen látható anomáliát aligha lehet félremagyarázni, Nem lehet illúzió, sem optikai csalódás. Ez feketén-fehéren egy jól látható egyenes falú monolit. A becslések szerint egy épület méreteivel vetekszik, és legalább 90 méter magasan tör fel a felszínből.

A szkeptikusok ellenben úgy vélik, hogy a monolit egy természetes képződmény, valójában csak egy hegyes, kiálló élű óriási sziklahegy.

Egy másik felvetés szerint talán a Marsról származó törmelék lehet, mely egy korábbi aszteroida becsapódás során fúródott ily módon a felszínbe. Ez azonban még mindig nem magyarázná meg teljesen azt, hogy miért ennyire szabályos ez a monolitnak látszó valami.

Ráadásul ez esetben a monolit körül is számtalan becsapódási nyomnak kellene lennie, ilyet viszont nem lehet fölfedezni a felvételen.

2015-ben egyébként új mérések alapján arra jutottak a kutatók, hogy a Phobos holdja lassan kezd szétesni. A belső szerkezete megváltozott, és az elkövetkező évtizedekben, évszázadokban lassan szétporlik majd az űrben.

https://avilagtitkai.com/articles/view/valami-rendkivuli-dolgot-talalhattak-a-phoboson-mely-mindent-megvaltoztathat

Szólj hozzá!

Címkék: phobos hold monoli


A NASA és a Pentagon legsötétebb titka?

2017.11.07. 09:21ide tette: kiterdekel

Egy holdkráterben egy szabályos geometriai alakú objektumra bukkantak, amire 2009-ben a NASA két csapást mért. Hogy miért, az rejtély, de rengeteg információ szivárgott ki a történtekről.

Nemcsak azonosítatlan repülő tárgyakról, de egyéb szerkezetekről is szó volt ott. 

A szemtanuk meg olyan emberek voltak, akik rászolgáltak a bizalomra: a katonai repülés diszpécserei és azok a srácok, akik az atomrakéták kilövéséért felelnek. - hangsúlyozta ki McKinnon a Wired News internet portállal folytatott telefonbeszélgetésben.

Egy holdkráterben volt az a szabályos geometriai alakú objektum, amire 2009-ben a NASA két csapást mért.

A robbanás a Földről is látható volt. 2009 okt. 09-én az amerikaiak bombázást hajtottak végre a Holdon. Az LCROSS (Lunar Crater Observatorion and Sensing Satellite) műholdról levált egy bomba - a Centaur rakéta utolsó fokozata, ennek tömege több, mint 2 tonna(!) volt.

Hatalmas sebességgel csapódott be természetes égi kísérőnk felszínébe. A robbanás felhője néhány kilométer magasságba emelkedett. Nehány perc múlva ugyanarra a helyre, a déli féltekén található Kabeus kráterbe zuhant maga az LCROSS is, miközben rögzítette az első becsapódás eseményeit. A felvillanást egyébként a Földről is látni lehetett. A "bombázási" kísérletet a NASA tudományos kutató központja (NASA Ames Research Center) végezte.

A hivatalos magyarázat szerint a kísérlet célja annak megállapítása volt, hogy van e víz a Holdon.

Műszerekkel a robbanás keltette felhőben kimutatható a vízpára. A tudósok valóban találtak vizet. Bejelentették, hogy nem csak kötött állapotban -kristályvízként- a talajban, hanem jég formájában néhány kráter fenekén is jelen van.

A szokatlan dolgokra vadászók közben egy megrendítőnek is nevezhető felfedezést tettek. A kísérlet tanulmányozása során találtak egy szabályos geometriai formájú objektumot - olyasmit, ami azt sugallta, hogy mesterséges építmény, s mint ilyen, nem lehet más, mint földön kívüli, értelmes életforma által létrehozott objektum.

A "bázis" látható azon a fényképen, ami az ARC egyik munkatársának asztalán fekszik.

Konkrétan: mint sikerült megállapítani, Anthony Colaprete bal keze alatt. Mellette Karen Gundy-Burlet látható. Ők ketten dolgozzák fel az LCROSS-tól kapott adatokat. A velük és a kísérletről szóló riportot sugározta a tv. Egy tv-néző alaposan megvizsgálta az ARC központban készült riport felvételét, s olyasmit talált rajta, amit nem szántak a nagyközönségnek, véletlenül került az objektív látókörébe.

Három verziójuk van a konspirációs elméletek gyártóinak. Az ilyesmi iránt lelkesedők főleg azufosightingsdaly.com szájton taglalják ezeket.

Az egyik verzió szerint a NASA készakarva semmisítette meg az idegenek építményét.

A bázist véletlenül fedezték fel a "bombázásos" kísérlet célpontjának kiválasztása közben.

Az objektumot azért semmisítették meg, hogy más országok, amelyek az USA-val konkurálva szintén a Hold meghódítására törekszenek, ne érhessenek oda elsőként.

Például a kínaiak, vagy a japánok Indiával összefogva. Ráadásul Oroszország is gondolkodik egy hasonló programban. Létezik a verzió fordítottja is. A NASA szakemberei, miután észrevették az egyik felvételén a "bázist", megváltoztatták a bombázás célpontját. Való igaz, hogy kezdetben egy másik kráter, a "Kabeus A" volt a célpont, a kísérlet döntéshozói az utolsó pillanatban váltottak a valamivel távolabb levő Kabeusra. A hivatalos indoklás szerint az új célpont vonzóbb volt, nagyobb valószínűsége volt annak, hogy ott vizet találnak.

A műszeres analízis szerint a robbanás keltette felhő anyagának összetétele a következő volt: víz (több, mint 100 kg), 570 kg szénmonoxid, 140 kg hidrogén, 160 kg kalcium, 120 kg higany és 40 kg magnézium. Nyomokban ammóniát, nátriumot, ezüstöt és aranyat is kimutattak. Azt pedig, hogy a fenti "kémiai" adatsor mit bizonyít; a holdfelszínnek a becsapódás helyén levő összetételét, vagy az idegenek bázisának felrobbanását, döntse el mindenki maga.

2013. elején a NASA olyan fényképeket hozott nyilvánosságra, amiket az Ebb és Flow hold körüli pályán keringő szerkezetek kamerái készítettek. Ez a két szerkezet szintén a Hold felszínén semmisült meg, de már annak északi pólusán. 2012. 17-ről 18-ra virradó éjjel 2km/mp sebességgel csapódtak a szikláknak.

Az Ebb és Flow ikerszonda több, mint egy évig tanulmányozta a Hold gravitációs mezőinek anomáliáit és égi kísérőnk belső felépítését a GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) projekt keretében. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) készítette a szondákat, övé volt a projekt is. Az ikrek úgy 50 km-es magasságban repültek, s csak a felszínbe csapódás előtt ereszkedtek alacsonyabbra. Az a felvétel, amelyik felkeltette a furcsaságokra fogékonyak figyelmét, december 14-én -három nappal a tervezett csapás előtt készült.

Az egyik kamera a menetirányhoz képest előre, a másik hátrafelé készítette a képeket. A holdfelszín különleges alakzatát nem egész 10 km-es magasságból észlelték.

A sajátságos meglepetés a NASA filmjének 56. másodpercében jelenik meg, ezt a filmet az egymást követő fényképekből állították elő. Az egyik szonda olyan alakzat fölött repül, aminek formája meggyőzően derékszögű. Legalábbis így néz ki a konstrukciónak a megfigyelő felé forduló része. 

Olyan romokra hasonlít, amiknek csak az alapja maradt meg. A szonda hátrafelé irányuló kamerája készíti a felvételeket, ezért az objektum távolodik.

A NASA semmiféle kommentárt nem fűzött a "romokhoz". Mi több, eltávolították az ezeket ábrázoló videót hivatalos weboldalukról.

Lehetséges, hogy a Holdon valóban megmaradtak valamilyen fejlettebb civilizáció látogatásának nyomai? A nyilvánvaló bizonyítékoktól pedig az amerikaiak megszabadulnak?

Az Anthony keze alatt levő fotón valóban látható egy derékszögű valami. A másikon van valami, ami hasonlít egy épületalap maradványaira. Nos, mi ennek a magyarázata? Azt leellenőrizni, hogy megmaradt-e a "bázis", csak egyféleképp lehetséges: még egyszer lefényképezni a Kabeus kráter környékét. Jelenleg erre lehetősége szinte csak az amerikaiknak van. De vajon akarják e?

A harmadik verzió az első kettőnél is kacifántosabb. Lényege: A Holdon valóban létezik az az épület az idegenek bázisán. Azonban nem a jövevények használják, hanem földi halandók, akik kutatómunkát végeznek benne. Anthony Colaprete, az ARC munkatársa pedig oda készül kiküldetésre, és a fényképen nézegeti jövendő munkahelyét. Lehetséges, hogy Karen is elrepül vele. A bombázásnak pedig semmi köze a bázishoz.

Ez a verzió egy brit hekker, Gary McKinnon bizonyítékain alapszik.  Gary, akit saját köreiben Solo nicken ismertek, 2001-2002-ben valóban feltört 97 kompjútert.

Elmondása szerint nem rossz szándékkal tette. Azt akarta megtudni, hogy a Pentagon és a NASA mit tud az idegenekről, az antigravitációról, az új energiaforrásokról és minden más technológiáról, ami esetleg az idegenektől származhat.

A hekker felfedezte, hogy létezik egy "Titkosítás projekt", és kb. 400 olyan bizonyítékot talált, amik azonosíthatatlan repülő tárgyak megfigyelésével kapcsolatosak.

"Nemcsak azonosítatlan repülő tárgyakról, de egyéb szerkezetekről is szó volt ott. A szemtanuk meg olyan emberek voltak, akik rászolgáltak a bizalomra: a katonai repülés diszpécserei és azok a srácok, akik az atomrakéták kilövéséért felelnek." - hangsúlyozta ki McKinnon a Wired News internet portállal folytatott telefonbeszélgetésben.

"Valamikor megismerkedtem egy nővel, a NASA fotográfus szakértője volt. A Johnson Űrcentrum 8. sz. tömbjében kollégái napokon át szputnyikok által küldött fényképeket retusálnak. Eltüntetik róluk az ufókat. Feltörtem az ottani számítógépeket, azokat, amik az említett tömbben voltak. Amíg meg nem szakadt a kapcsolat, a "nem feldolgozott" csomagból sikerült kiemelnem és megnéznem egy fényképet. Egy ezüstös, szivar formájú objektumot ábrázolt, az oldalán valamilyen gömbökkel. A Föld felett függött. A felvételt egy magasabban elhelyezkedő szputnyik készíthette. A "szivaron" nem vettem észre egyetlen szegecset, összeillesztést sem, szóval semmi "emberit".

És most jön a legmeglepőbb: McKinnonnak sikerült hozzáférnie a Non-Terrestrial Officers -szó szerinti fordításban "Földön kívüli tisztviselők" fájlhoz. 

Az az USA fegyveres erői olyan tisztjeinek nevét és rendfokozatát tartalmazta, akikről több adat egyetlen létező dokumentumban sem volt fellelhető.

fenyforras-a-holdon "A csomagban információk voltak arról is, hogy a tiszteket egyik hajóról a másikra szállítják át."- mondta a hekker. "Azonban az említett nevű hajók és bázisok szintén nem léteznek."

Mindebből az következik, hogy a "csomagban szereplő" tisztek valahol messze az anyabolygójuktól távol szolgálnak. Lehetséges, hogy közülük valaki a NASA felvételén szereplő bázison...

 

https://avilagtitkai.com/articles/view/a-nasa-es-a-pentagon-legsotetebb-titka-a-holddal-kapcsolatban-a-nasa-szervereirol-lopott-dokumentumok-mindent-igazolnak

Szólj hozzá!


Nagy áttörést értek el a fúziós energia terén

2017.08.31. 20:48ide tette: kiterdekel

Az MIT kutatói belga és brit kollégáikkal közösen újfajta magfúziós fűtőanyagot fejlesztettek, amellyel a korábbinál tízszer nagyobb energia állítható elő a reaktorban keringő plazma ionjaiból – írja a Popular Mechanics.

Mi ez az egész fúziósdi, és hogy működik?

A fúziós reaktorok a Napban és más csillagokban folyó energiatermelő reakciót lesnék el emberi felhasználásra. A működési elvük lényege, hogy nagy nyomás alatt hidrogénatomokat hevítenek, hogy a villámgyorsan száguldozó részecskéik egymásba ütközzenek és héliummá olvadjanak össze. Ez a fúzió elképesztő mennyiségű energiát szabadít fel. A cél a felszabaduló energia tárolása és elektromos árammá alakítása, ami óriási előnyökkel jár a hagyományos, maghasadásra épülő nukleáris reaktorokkal szemben: bőségesebb nyersanyagellátás, több energia, kevesebb környezetszennyezés, nagyobb biztonság.

Az ilyen jellegű erőművek megalkotásához két reaktortípussal, a tokamak és a sztellarátor típussal dolgozik a tudomány. A tokamak berendezések fejlesztése sokkal gyorsabban zajlott, elsősorban az egyszerűbb kialakítás miatt. Bár a technikai fejlődés mára eljutott arra a szintre, hogy a sok előnyös tulajdonsággal rendelkező sztellarátorok is megvalósítható alternatívát jelenthetnek, a fúziós erőművek kutatásának fő iránya még ma is a tokamak.

Ez egy fánkformájú berendezés, amelyben százmillió Celsius-fokos plazma állítható elő és tartható össze, ebben ütköznek egymással a deutérium és trícium atommagok (a hidrogén izotópjai), hogy héliummá egyesüljenek egy neutron és hatalmas mennyiségű energia felszabadulása mellett. A fúzió lényege, hogy bár a beindításához hatalmas energia szükséges, egy idő után a plazmában beáll egy olyan állapot, ahol a keletkező és egymással ütköző részecskék megoldják a fúzióhoz szükséges hőmérséklet fenntartását.

A probléma nem is az extrém magas hőmérséklet előidézése, hanem hogy nincs olyan anyag, amely kibírná, ha ilyen forró dolgot tartanak benne. A tokamak mágneses teret előállítva képes a plazmát úgy egybentartani, hogy az ne érjen hozzá a tokamak falához, legalábbis elvileg. A forró anyagot így az erős mágneses mezejében lebegtetve keringeti a reaktor.

Mi hozta meg a mostani áttörést?

A kísérleteket az MIT Alcator C-Mod nevű tokamakjában folytatták, és már tavaly szeptemberben lezárultak, de csak mostanra fejezték be az adatok elemzését. Az Alcator C-Modban használt fűtőanyag korábban csak kétféle iont tartalmazott: hidrogént és deutériumot (a hidrogén egy stabil izotópját). A siker kulcsa az volt, hogy a fűtőanyaghoz egy harmadik iont, hélium-3-at adtak hozzá. Ez a hélium egy stabil izotópja, amelynek kettő helyett csak egy neutronja van. A hélium-3 a keveréknek csak kevesebb mint egy százalékát teszi ki.

A kutatók rádiófrekvenciás melegítéssel hevítik fel a fűtőanyagot. A tokamakon kívüli rádióantennákkal eddig kifejezetten a kisebb számban jelen lévő hidrogén ionok frekvenciáját célozták, hogy a hevítésükkel magas energiaszintet érjenek el. A felhevített hidrogén ionok aztán összeütköznek a jóval sűrűbben jelen lévő deutériummal, így hő és elektromosság keletkezik. Ennek a folyamatnak a hatékonyságát sikerült drasztikusan javítani a hélium-3 hozzáadásával, ezúttal már ennek a frekvenciáját célozva az antennákkal.

A fúziós kísérletek során elért energiát elektronvoltban szokás mérni. Ez az az energia, amelyet akkor nyerünk (vagy vesztünk), ha egy elektron potenciálkülönbsége egy volttal változik. Az új módszerrel egy nagyságrenddel nagyobb energia állítható elő, mert 

most először sikerült elérni a megaelektronvoltos szintet.

A kutatás olyan ígéretes eredményeket hozott, hogy a nagy-britanniai Oxfordshire-ben, a világ legnagyobb működő tokamakjában is megismételték a kutatók, és sikerült hasonlóan nagy energiaszint-növekedést elérniük.

A kísérlet eredményeit bemutató tanulmány [pdf] a Nature Physics szaklapban jelent meg.

http://index.hu/tudomany/2017/08/30/nagy_attorest_ertek_el_a_fuzios_energia_teren/

Szólj hozzá!

Címkék: energia fúzió


"Mi robbantottuk fel a World Trade Centert!" - CIA ügynök vallott a halálos ágyán!

2017.07.27. 08:08ide tette: kiterdekel

Bevallották, hogy a világtörténelem legnagyobb terrortámadása belső munka volt?

Lehetséges, hogy a világ legnagyobb terrortámadásának a hátterében tényleg belsős emberek, a kormány emberei állnak? Erre egyre több bizonyíték van, ugyanis nagyon sok szakember és mérnök nyilatkozta korábban is, hogy acélszerkezetű épület még soha nem dőlt össze, és azóta sem.

Ez pedig azt jelenti, hogy egyértelműen nem a becsapódás által keltett sérülések okozták az ikertornyok összeomlását, hanem egy irányított robbantás.

Most egy volt CIA ügynök vallott, és megdöbbentő információkat árult el a betegágyán.

Elmondta, hogy valóban azoknak van igaza, akik mindvégig azt sejtették, hogy az egész merényletsorozat egy jól összehangolt titkos, CIA által vezetett akció volt, méghozzá kormánymegrendelésre.

2001. szeptember 11-e volt az amerikai nép egyik legtragikusabb napja, de mivel a világ számára is elképesztően borzalmas események zajlottak le aznap, joggal mondhatjuk, hogy mindenki számára gyásznap volt az a pillanat, amikor a világkereskedelmi központ két tornyába belefúródott egy-egy eltérített gép.

A CIA egyik belső embere szerint azonban az egész az elejétől a végéig alaposan el lett tervezve, és professzionális módon kivitelezve.

 

A korábbi CIA tiszt, Mr. Howard ma 79 éves, és rendkívül rossz egészségi állapota miatt döntött úgy, hogy mivel már nem félti az életét, vele már bármit megtehetnek, ezért kiszivárogtatja 9/11 legnagyobb titkát.

Malcolm Howard az 1980-as években kezdett dolgozni robbanószer szakértőként. Korábban civil mérnökként tevékenykedett. A CIA berkeiben is egyfajta pirotechnikai szakértő volt, és robbanóanyagokkal foglalkozott az 1980-as évek végétől kezdve.

Elmondta, hogy a CIA titkos misszió keretében a legkülönfélébb helyekre kellett robbanószert tervezniük csapatával. Volt, hogy egy cigaretta gyújtóba, de olyan is, hogy egy 80 emeletes épületekbe.

1997 és 2001 között egy szupertitkos CIA projekt keretében dolgozott, amit New Century néven, azaz Új század néven emlegettek a CIA berkeiben.

Négy másik CIA operatív vezetővel együtt bízták meg a WTC7 épületének felrobbantásával.

Szinte biztos benne, hogy a másik két nagy tornyot is irányított robbantással omlasztották össze, hogy még több ember meghaljon, és Amerikának nem csak indoka lehetett így a háborúra, hanem valóban megindulhatott egy Új század, melyben a globális megfigyelés, a tömeges lehallgatás végre jogalapot nyerhetett.

Elmondta, hogy a WTC7 egyértelműen az ő feladata volt. Le kellett rombolnunk, méghozzá irányítottan. Robbanószerkezetek voltak elhelyezve az épületben, és ezért omlott össze, akárcsak az ikertornyok.

A szóban forgó épület alig 7 órával a másik két nagy ikertorony összeomlása után semmisült meg.

Mr. Howard elmondta, hogy munkatársai a CIA berkein belül viszkivel és szivarral ünnepeltek, amikor mind a három épületből romok váltak.

Mikroszkopikus termit robbanószer részecskék az ikertornyok romjainál...

Mr. Howard szerint a CIA berkeiben aztán aggódni kezdtek, mikor az első pletykák felmerültek arról, hogy az ikertornyok összeomlása túlságosan irányítottnak tűnt, mintha előre megtervezték volna.

A CIA és a hatóságok minden létező eszközt és csatornát bevetettek, hogy megakadályozzák az igazság felszínre törését.

Egyesek szerint voltak olyan beszámolók, melyek a repülőgépek becsapódása előtt is lehetett tompa durranásokat, robbanást hallani a tornyok irányából, belülről. Erről a BBC is beszámolt, ám ezeket le tudták fedni azzal, hogy a riportok nem időrendben voltak felkonferálva a nyilvánosságnak, és így beüthetett ez a "hiba".

A volt CIA ügynök azt is elmondta, hogy rengeteg amatőr baklövést követtek el annak ellenére, hogy az akció profin megrendezettnek tűnt, ugyanis sok váratlan tényezőnél kellett menet közben rögtönözni, változtatni a terveken.

http://avilagtitkai.com/articles/view/mi-robbantottuk-fel-a-world-trade-centert-cia-ugynok-vallott-a-halalos-agyan

Éppen ezért rengeteg bizonyítékot hagytak hátra, többek között robbanóanyag maradványokat, melyeket később egyértelműen ki lehetett mutatni az ikertornyok romjai között.

Elmondta, hogy neki már nincs sok hátra, és nem félti az életét. Elmondta azt is, hogy a kormánytól soha nem várhatunk majd ezzel kapcsolatban beismerő bejelentést, és feltehetően az összes ehhez kapcsolódó dokumentumot már rég megsemmisítették.

Szólj hozzá!

Címkék: 911 cia


2022-ben jön a Toyota mindent verőnek ígért villanyautója

2017.07.27. 08:05ide tette: kiterdekel

Vadonatúj akkumulátor, szupergyors töltés és hatalmas hatótáv – szól a japán gyártó ígérete.

A Fortune Global 500-as listája szerint a világ jelenlegi legnagyobb autógyártója a Toyota. A japán vállalat évtizedek óta komoly figyelmet szentel a környezettudatos autózásnak, elég csak a hibrid és plugin hibrid változatokban készülő Priusokra gondolni.

A Toyota egészen a közelmúltig nem látott fantáziát a tisztán elektromos meghajtású autókban, melyek helyett az említett hibrid, illetve üzemanyagcellás személyautókat favorizálta. Tavaly azonban bejelentette, hogy a piaci igényeknek megfelelően belevág a villanyautós fejlesztésekbe.

A Chunichi Shimbun című japán napilap értesülései szerint a Toyota várhatóan 2022-ben dobja majd piacra első elektromos autóját, mely első körben előreláthatólag csak Japánban lesz kapható. Ebben a négykerekűben állítólag már nem normál lítium-ion, hanem úgynevezett szilárdtest akkumulátor fog helyet kapni, mely egyrészt néhány perc alatt feltölthető, másrészt pedig minden korábbinál nagyobb az energiasűrűsége. Utóbbinak köszönhetően értelemszerűen a hatótávval sem lesznek gondok.

A szilárdtest akkumulátor további előnye, hogy sokkal biztonságosabb a jelenleg széles körben használatos aksiknál. Iparági források szerint jelenleg a Hyundai jár a legelőrébb a szilárd elektródás akkumulátorok fejlesztésében, mely dél-koreai vállalat állítólag már meg is kezdte ezen új aksik első próbagyártását.

A Hyundai kínálatában jelenleg fellelhető Ioniq egyébként a világ első olyan autója, mely hibrid, plugin hibrid és teljesen elektromos változatban egyaránt kapható. Ezek közül a hibridet és az elektromos verziót már teszteltük, hamarosan pedig a hálózatról tölthető Ioniq tesztautó is megérkezik hozzánk.

© 

Szólj hozzá!

Címkék: autó toyota villany


Ez a 13 család uralja a világot, és a világ vagyonának 96%-át!

2017.06.28. 07:57ide tette: kiterdekel

Ők állnak az Új világrend létrehozására irányuló törekvések mögött is.

A titokzatos árnyak egyre inkább mozgolódnak a háttérhatalom útvesztőjében, hogy az Új világrend nevű totalitárius világállam létrejöhessen.

David Icke szerint ez a világ hamarosan valóssággá válhat, mivelhogy már a megvalósítás küszöbén van a tervezet, kezdte az agenda 21 protokollal, mely során több milliárd embert likvidálnak, egy globális genocídium keretében.

Mindösszesen 13 család éli túl, és egy nagyon szűk környezetük: ők lesznek majd az új világ hatalmi elitje.

A világ hatalmi kormánya egy igen extrémista elitből fog összetevődni, egy munka és megfigyelés alapú társadalomban, melynek fő eleme lesz az engedelmesség. A megmaradt túlélők ennek a csoportnak fognak dolgozni, rabszolgaként.

Anélkül, hogy egyáltalán tudatosulna bennük, hogy rabszolgák, és másokért, kevesekért dolgozna majd a sokaság.

Jelenleg is ez zajlik: a sokaság dolgozik a kevesekért. Az áltagemberek, szegények, a pórnép a világhatalmi elit luxusait élvező családjainak.

Megdöbbentő, de igaz adat, hogy a világ 99%-át befolyásolni tudja az az 1%, amit 13 család alkot. 13 kivételes vérvonallal rendelkező, szupergazdag család. Ezek a családok a világ vagyonának 96%-a felett rendelkeznek, míg a világ a maradék 4%-on osztozik.

Ezen családok listája a következő:

 • 1.Rothschild (Bauer or Bower)
 • 2.Bruce
 • 3.Cavendish (Kennedy)
 • 4.De Medici
 • 5.Hanover
 • 6.Hapsburg
 • 7.Krupp
 • 8.Plantagenet
 • 9.Rockefeller
 • 10.Romanov
 • 11.Sinclair (St. Clair)
 • 12.Warburg (del Banco)
 • 13.Windsor (Saxe-Coburg-Gothe)

Ezek a királyi vérvonalak közel 500 trillió, vagy még ennél is jóval több pénzt birtokolnak, és különféle gazdasági érdekcsoportokon, szálakon és csatornákon keresztül a világ összes pénze hozzájuk köthető szervezetekhez áramlik.

Ezen családok, és generációik úgy éltek mindig is, hogy soha nem kellett dolgozniuk, és legtöbbjének még csak a munka látszatát sem kellett megteremtenie.

A Rothschild-család például az összes Központi bankot birtokolja a VILÁGON. Minden nagyobb háborúban kiszolgálták különféle titkos csatornákon keresztül MINDKÉT FELET.

A világhatalmi elit családjai kezében van a média, és az összes jelentősebb hírforrás gyár, így a híreket és a közvéleményt is úgy tudják befolyásolni már most is, ahogyan akarják.

Néhány megdöbbentő adat pluszban:

London városa pénzügyileg teljesen független, és NEM RÉSZE az Egyesült Királyságnak ily módon.

Az Amerikában található privát bankok többsége ugyancsak nem része az USA-nak, mert a Rotschildok kezében van.

Vatikán városa is más, privát érdekeltségek kezében van titokban, így az sem része Olaszországnak.

Washington D.C. szintén nem része a különféle ipari mennyiségű pénzcsövek lévén az USA-nak, hanem ezen 13 szupergazdag család kezeiben vannak.

Csak idő kérdése, hogy ezen hatalmasságok mikor adnak véglegesen zöld utat az agenda 21 tervezetnek, és mikor kezdik el bevezetni az Új világrend elveit, és törvényeit, eltörölve a nemzeti jogokat és országhatárokat világszerte.

Szólj hozzá!


Átveheti a hatalmat az emberiség felett a mesterséges intelligencia?

2017.06.09. 19:41ide tette: kiterdekel

alószínűleg utolsó szakaszába lépett a verseny természetes és mesterséges intelligencia, illetve evolúció között. Szuperintelligencia ugyanis nemcsak mesterséges, hanem az emberi intelligencia fejlesztésével is létrejöhet. Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. alapítójának írása.

Lee Sidol a világ egyik legjobb játékosa, mégis a mosdóba kellett kimennie  és hideg vízzel lemosnia az arcát, majd miután visszajött, még negyedóra telt el mire lépni tudott, annyira meglepődött az ellenfél lépésén.

A 2500 éves hagyományokkal rendelkező go egyik játszmájának viszonylag az elején voltak a szöuli Four Seasons szállodában és a 37-nél a másik játékos szokatlan lépést tett. Sidol pár óra múlva elvesztette a meccset, de addigra már tudta, ellenfele először hibásnak tűnő lépése nagyon is jó volt, lényegében akkor eldőlt a játék kimenetele.

SEOUL, SOUTH KOREA - MARCH 13: In this handout image provided by Google, South Korean professional Go player Lee Se-Dol reviews the match after the fourth match against Google's artificial intelligence program, AlphaGo, during the Google DeepMind Challenge Match on March 13, 2016 in Seoul, South Korea. Lee Se-dol played a five-game match against a computer program developed by a Google, AlphaGo. (Photo by Google via Getty Images)
Lee Sidol vs AlphaGo Fotó: Google/Getty Images

A játék kommentátorai, maguk is go bajnokok, hasonló érzéseket éltek meg, először nem értették meg, majd azt ismételgették a szokatlan lépésre, hogy szép, szép.A győztes játékosban azonban semmilyen érzelmeket nem váltott ki(mai tudásunk szerint) a győzelem, és szépnek sem látta egyik lépését sem, ugyanis “ő” az AlphaGo volt, a Google go játékra fejlesztett és “trenírozott” mesterséges intelligencia (MI) programja.

Ezzel a sakk, az Othello és a Jeopardy után a világ legkomplexebbnek tartott játékában, a góban is a MI legyőzte az embert. Már valószínűleg nem kell sokat várni, lehet, hogy csak éveket, hogy az élet minden területén bebizonyosodjon a MI győzelme az ember felett.

És hogy mi lesz utána?

Nos, az erről szóló egyik legjobb, bár meglehetősen noir vízió, a Harrison Ford főszereplésével, Ridley Scott rendezésében készült film, a Szárnyas fejvadász szerint az embernél intelligensebb és erősebb robotokat végül egy távoli bolygóra deportálják, hogy azok ne tudjanak az őket létrehozó emberek felett uralkodni.

A film cselekménye pedig arról szól, hogy a visszaszökdöső egyedeket fel kell deríteni és likvidálni. Ez a Ford által alakított fejvadász dolga. Aki, mint a film vége felé kiderül, maga is “robot”, csak már kontrollálható.

Blade runner 1982 Real Ridley Scott Edward James Olmos Harrison Ford. Collection Christophel © The Ladd Company / Shaw Brothers
Szárnyas fejvadász Fotó: The Ladd Company/Shaw Brothers/Collection ChristopheL

Úgy tűnik Holywoodnak van viziója arról, amiről a világ egyik legokosabb embere, a számítógép atyjaként is ismert Neumann János – Stanislaw Ulam tolmácsolását idézve – a következőket mondta:

Az egyik beszélgetésünk a folyamatosan gyorsuló technológiai fejlődés körül forgott, ami lehetőséget adna egy szingularitásra a történelemben, amely után az ember története, ahogy jelenleg ismerjük, nem folytatódhatna.

Magyarul fogalmunk sincs mi lesz a gravitációs szingularitás analógiájára technológiai szingularitásnak nevezett esemény után. Azonban nem csak arról nincs sejtésünk mi lesz, ha a MI átveheti az uralmat, de arról sem, hogy ez körülbelül mikor következhet be.

A leggyorsabban bekövetkező jóslattal az elmúlt években Raymond Kurzweil állt elő, aki a témában több könyvet is megjelentetett és azt mondta, hogy már akár a századunk 30-as éveire elérhetjük ezt a pontot. Könnyen lehet, hogy ő is alábecsüli az egyébként exponenciális jellege miatt valóban nehezen előrejelezhető folyamat alakulását.

Egy biztos, ma már nehéz úgy újságot olvasni, hogy ne találjunk valami hírt a MI újabb térhódításáról,legyen az valamelyik ismert cég programjának győzelme magas fokú intelligenciát, gyors számítási képességet és hihetetlen mennyiségű adat ismeretét igénylő játékban vagy a mindennapi élet problémáinak megoldásában.

Mi több, az általunk olvasott hírt is egyre inkább MI hozza létre és nem újságíró. Ez utóbbit például a Northwestern Universityről induló és ma már for-profit vállalkozásként (igaz az oktatási szférában non-profitként is) működő Narrative Science-nek, illetve az általuk kidolgozott természetes nyelv generáló MI platformnak, a Quillnek köszönhetjük.

Az adatokból, szavakból, tényekből elemzést, cikket, tanulmányt létrehozó Quill még a MI ősének számító ún. machine learning eredménye, hasonlóan a mindannyiunk által alkalmazott, vagy még inkább élvezett spam szűrőkhöz, fordító programokhoz, mint például a Google Fordító, vagy éppen jelen írást is támogató egyszerű szövegszerkesztő nyelvtani helyességet és stílust is finomító javaslataihoz.

Ezek közös jellemzője, hogy alacsony komplexitással, ma már nagyon primitívnek tűnő programként indultak, de részben saját maguk, mint egy diák – tanulva, fejlődve – váltak egyre precízebbé a feladataik végrehajtásában.

Fotó: narrativescience.com

Ennél magasabb szintet képviselnek az ún. deep learning rendszerek, amelyek például nem csak számszerű, vagy szöveges minták felismerésére és szerkesztésére, (át)alakítására képesek, hanem kép felismerésre, -átalakításra is, aminek például a manapság nap mint nap szenzációként kezelt önvezető autókat szabályozó programok esetében van rendkívül fontos szerepe.

A Luganoi egyetemen már 2011-ben olyan képfelismerésre alkalmas MI platformot hoztak létre, amely a forgalmi jelzőtáblákat az emberi érzékeléssel egyenértékűen 99%-os pontossággal ismeri fel. A Facebook képfelismerő programja szintén az emberi érzékeléssel azonos pontossággal (az enyémnél pedig biztosan lényegesen jobban) képes felismerni arcokat.

 

Egy ideje a MI olyannyira jó tanulónak számít, hogy képes saját maga például természeti törvényeket felismerni és egyre inkább olyanokat is le fog írni, be fog bizonyítani, amelyeket az emberi tudomány még nem volt képes.

Michael Schmidt és Hod Lipson a Cornell Egyetemen a 2000-es évek végére megalkották az Eureqa nevű programot, amely adatfeldolgozással, ezek alapján előrejelzésekkel és tudományos modellek építésével foglalkozott, ezt 2009-ben nyíltan hozzáférhetővé tették tudományos kutatások számára, illetve 2011-től Nutonian néven üzleti vállalkozásként is működik.

A tőkepiacon dolgozva munkatársaimmal már jó néhány éve gyakran volt az az érzésünk bizonyos piaci mozgásoknál, hogy amire feltehetően a “befektetők” vagy még inkább piaci szereplők reagáltak és ahogy reagáltak az nem emberi. Egyre többször éreztük magunkat úgy, mint az írás elején szereplő dél-koreai go mester, hogy nem értjük mi történik.

Nos, ezzel nem állunk egyedül, mert a Nature magazinban már 2013-ban megjelent az a cikk, Abrupt rise of new machine ecology beyond human response time címen, amelynek – többségében a Miami egyetem fizikai tanszékén dolgozó – szerzői azt vizsgálták, milyen törvényszerűségek és mennyiben a MI alapú programok mozgatják a világ tőzsdéit, illetve mennyire képes az ember kontrollálni ezeknek a piacoknak a működését, vagyiski ül a kormánynál: a mesterséges vagy az emberi intelligencia.

Konkluziójukban többek között arra jutnak, hogy az általuk “ragadozó” (predatory) algoritmusoknak nevezett programokkal szemben az emberi reakcióidő nem alkalmas a reagálásra és a szélsőséges piaci aktivitással szemben csak a szintén MI alapú kontrollok tudnak védekezni.

Vagyis MI MI-nek farkasa.

Ezzel szoros összefüggésben az elmúlt hetekben a nemzetközi és a magyar sajtóban is sokat lehetett olvasni a Renaissance Technologies (RT) és egyik alapítója, James Simons minden más, általunk ismert befektetőt megszégyenítő hozamairól és titokzatos működéséről.

Az RT működésének és húsz éven keresztül éves 72 százalékos megtérülést eredményező befektetési tevékenységének hátterében szintén MI alapú kereskedési rendszerek és technológia áll, amely a cég által foglalkoztatott több, mint 70, nem pénzügyi Phd fokozattal rendelkező tudós folyamatos fejlesztésével működik.

Amiről már valószínűleg kevesebben tudnak, noha Rév István a Magyar Narancsban irt kitűnő decemberi cikkében ennek sok összefüggésére világít rá, hogy a RT vezetését Jim Simons nyugdíjazása után átvevő egyik vezető, Robert Mercer a pénzen túl a RT MI területén elért tudományos eredményeivel is támogatta Donald Trump kampányát. Szerény ismereteink alapján vélelmezzük, hogyez akár perdöntő is lehetett a Hillary Clinton elleni harcban.Az RT rendszerein és a social media adatain alapuló egyedi választói pszichológiai profilok révén ugyanis a választók olyan (ál)híreket olvashattak, amelyek félelmet, megvetést gerjesztettek bennük Clintonék (vélelmezett) jövőbeli lépéseivel vagy egykori tevékenységükkel kapcsolatban, illetve reményeket keltettek Trump elnöksége esetére.

Azt eddig is tudtuk, hogy a politikai kommunikáció és különösen egy fontos kampány a tömegek manipulálásának minden eszközét megragadja céljai elérésére, a különbség annyi, hogy most már ezt személyre szólóan teszi, vagyis mindenkit egyenként manipulál a MI és a big data alkalmazások révén.

Mindez rendkívül izgalmas és ami még fontosabb, a gyakran obskurus célok mentén fejlődő MI alkalmazások mellett a kutatások többsége az emberiség fejlődésének, az emberi élet minőségének és biztonságának javítására irányul.

Hogy csak egy egyszerű példát mondjunk, egy átlagos orvos az élete során pár tízezer oldalnyi szakmai anyagot olvas(hat) el és jó esetben néhány ezer esetről lehet tapasztalati tudása, miközben az IBM által fejlesztett Watson mindent elolvasott, aminek bármiféle köze lehet az orvostudományhoz valamint ahhoz kapcsolódó rokon területekhez és a világon létező összes (leírt) esetet és annak minden hozzáférhető adatát ismeri, vagyis jó eséllyel mind a diagnózis, mind a terápia szintjén nagyságrendekkel jobb ötletei lehetnek, mint bármelyik orvosnak.

És ezt a logikát egyre több szakmára kiterjeszthetjük. Carl Frey és Michael Osborne kutatása már 2013-ban azt becsülte, hogya létező állások felét robotokkal és MI segítségével lehet helyettesíteni.Tegyük fel, hogy egy munkahely (humán erőforrásának) kiváltása gépek révén az adott állással járó személyi jellegű költség egyéves nagyságrendjét kitevő beruházással jár, akkor vajon hány cégvezetőt és ami fontosabb, hány részvényest tudunk meggyőzni, hogy ne lépje meg a nyilvánvaló előnyökkel járó váltást.

A válasz nem kérdéses.

Mint ahogy az sem, hogy kik és milyen formában fogják ezt megpróbálni meggátolni: politikusok, szabályozó szervek, fiskális szankciók, érdekvédelmi szervezetek, utcai demonstrációk szintjéig jutó konfliktusok és sorolhatnánk.

Van azonban egy másik érv is, nem is kellett hozzá a MI megjelenése. A beszélgetés ugyanis Henry Ford és a dolgozóit is tömörítő szakszervezet vezetője között zajlott a múlt századelőn, amikor Ford megmutatta, az akkoriban az automatizáció csodájának számító futószalagot és a következő kommentárt fűzte hozzá mosolyogva:

Akiket ez a szalag helyettesít, már nem fognak szakszervezeti gyűlésre járni.

Mire a szakszervezeti vezető azt válaszolta:

Igen Ford úr, de az Ön autóit sem fogják vásárolni.

Thomas Edison (b) és Henry Ford (k) az autógyártás folyamatait tekintik meg Fotó: George Rinhart/Corbis/Getty Images

Mint tudjuk, a szakszervezeti vezetőnek nem lett igaza, hiszen ahogy korábban az ipar felszívta a fejlődése miatt munkanélkülivé váló agrár lakosságot, úgy a kereskedelem és a szolgáltatások is felszívták az automatizáció miatt feleslegessé váló ipari munkaerőt.

Szeretnénk remélni, hogy a történelem, ha nem is ismétli önmagát, de Mark Twain szavaival élve legalábbis rímel és a MI és robotizáció miatt feleslegessé váló munkaerőt is majd felszívja valamilyen új vagy meglévő ágazat.

De mi van ha mégsem?

A szolgáltatások területén már most is zajlik a gépesítés fordítók, pincérek, sofőrök, elemzők, tanárok, orvosok… munkája válik tömegesen feleslegessé. Ugyanakkor ki fogja megvenni a robotok és MI termékeit és szolgáltatásait, ha nincs munkája és jövedelme a társadalom egyre nagyobb részének?

A jövedelemre a különböző alapjövedelem koncepciók valamelyik változata adhat választ, ha a finanszírozására is érkezik megoldás, de mi lesz a szabadidővel, hogyan kötjük le az emberek szabad energiáit, feszültségét, indulatait, elégítjük ki anyagi és nem anyagi vágyait?

Az önkifejezés, tanulás, kreatív művészeti tevékenységek kerülnek előtérbe, bár már itt is versenyben vagyunk a “gépekkel”. Gondoljunk csak a London Symphony Orchestra 2012 júliusi koncertjére, amelyen egy MI szerzeményt, az Into an Abyss cimű művet adtak elő,

vagy Simon Colton The painting fool nevet viselő festő programjára:

Reméljük a történelem a ma megoldatlan kérdések megválaszolásában nyújt némi segítséget, igaz elég messzire, a rabszolgatartó társadalomig kell visszamenjünk, hogy olyan modellt találjunk, ahol a társadalom nagy része szabad polgárként él, másik része rabszolgaként végzi a termelő és szolgáltató munka nagy részét.

Az athéni  demokrácia virágkorában ilyen volt a helyzet, nagyjából a népesség fele-fele arányban oszlott meg és ez nem kis mértékben járult hozzá a szabad polgárok művészeti, filozófiai és más tudományokban való elmélyüléséhez.

De vajon a 21-ik században ki lesz szabad és ki lesz rabszolga? Az ember vagy a gép lesz az úr?És ha a gépek átveszik az irányítást, például jelentős részben már ma is indirekt módon befolyásolva a világ egyik legfontosabb eseményének, a nemrég lezajlott amerikai elnökválasztásnak a kimenetelét és – kétségünk ne legyen – magát a kormányzást is? És ha félelmeink vannak a “gépek uralmával” kapcsolatban, melyik az utolsó pillanat, ameddig még engedik magukat “kikapcsolni”?

Az idézőjelek alkalmazása pedig (szeretném remélni) nem a szerző verbális képességeinek alacsony szintjére utalnak, hanem arra, hogy gyakran a fogalmaink sem alkalmasak annak az új világnak a leírására, amelyről beszélni szeretnénk, ami elkerülhetetlenül eszünkbe juttatja Wittgeinstein egy évszázada megfogalmazott gondolatát, mely szerint

nyelvünk határai világunk határait jelentik.

Hogy maga a mondat pontosan mit jelent, annak számtalan magyarázata létezik, mindenesetre érdekes, hogy a korábban bemutatott RT cég kutatóinak egy része és maga Mercer is az IBM számitógépes lingvisztikai laboratóriumából igazolt át a kilencvenes években.

És mennyire mondható szabadnak a világon az a pár milliárd ember, aki szociális hálóban vergődve, álhírekkel manipuláltan tengeti mindennapjait, hiszen ahogy Douglas Rushkoff Throwing rocks at the Google bus című kétségkívül megosztó könyvében fogalmazott:A Facebook felhasználói nem a cég ügyfelei, hanem valójában a termékei.Mondhatnánk robotjai, csak ez annyiban nem igaz, hogy az emberek valójában tökéletlen robotok, ahogy egy konferencián az egyik előadó fogalmazott.

Tegyük persze gyorsan hozzá, hogy az emberi szervezet és intelligencia, az evolució és szocializáció által fényesre csiszolt gyémántként még mindig az általunk ismert legtökéletesebb rendszer, melynek működéséről még nagyon sok ponton hiányosak az ismereteink, de egyre inkább úgy tünik, hogy programozása felett (persze a MI segítségével) átvesszük a hatalmat.

Bár a genetikailag tökéletes humán embriók kora még nem jött el, a CRISPR technológia segítségével lényegesen jobban értjük az emberi genom működését és képesek leszünk a gén szekvenciák szerkesztésére.

The unit 613 of the French National Institute for Health and Medical Research (Inserm) carries researches on molecular and epidemiological genetics in Brest, France, The cell therapy and genic therapy laboratory, used for researches on genetic diseases such as mucoviscidosis, hereditary pancreatitis, idiopathic hemochromatosis etc, Here, a technician uses a pipette to manipulate small quantities of liquid (milliliter or microliter). Brest (Chu) CHU BREST-GARO/PHANIE
Fotó: Chu Brest -Garo/Phanie/AFP

Ezzel valószínűleg utolsó szakaszába lépett a verseny természetes és mesterséges intelligencia, illetve az evolúció között,hiszen szuperintelligencia, ahogy arra ezt a címet is viselő kitűnő könyvében Nick Bostrom is rámutat, nem csak mesterséges, hanem az emberi intelligencia fejlesztésével is létrejöhet és az már csak a hab a tortán, hogy ehhez természetesen modern technológiák adják a segítséget, amellyel mind az emberi “hardverből”, mind pedig az emberi “szoftverből” már akár néhány éven belül lényegesen többet fogunk kihozni, mint manapság.

Talán a góban is újra kihívói lehetünk a gépeknek, bár a terület szakértői ma nem erre fogadnak.


Az eredeti cikk a Concorde Iránytű magazin 1. évfolyam 1. számában jelent meg.

http://24.hu/tech/2017/06/08/mestersege-intelligencia-jaksity-gyorgy-irasa/

Szólj hozzá!