Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

A jövő szélerőművei lapát nélküliek és jóval olcsóbbak lehetnek

2016.05.17. 19:18ide tette: kiterdekel

Egy spanyol startup vállalkozás, a Vortex, újragondolta a szélturbinák klasszikus, háromlapátos formáját és egy teljesen új dizájnnal állt elő. A neve Bladeless, nem véletlenül, hiszen ez egy lapát nélküli szélturbina, ami így néz ki:

A jövő szélerőművei lapát nélküliek és jóval olcsóbbak lehetnek

Forrás: Vortex Youtube

A lapát nélküli szélerőmű lényegében egy a földből kiálló masszív rúd. Mivel vékonyabbak, mint a klasszikus szélturbinák, és lapátjaik sincsenek, ugyanazon a területen több is elfér belőlük, így több energiát is képesek termelni miközben kisebb helyet foglalnak el.

A jövő szélerőművei lapát nélküliek és jóval olcsóbbak lehetnek

Forrás: Vortex, Upworthy


Működése az aeroelaszticitás tudományán alapul. A lapát nélküli design az aeroelasztikus lebegés energiáit hasznosítja, és a felnagyított rezgéseket felhasználva kevesebb szélből termel energiát. Bővebben az alábbi videóban magyarázzák el a Bladeless működését:


A cég szerint ez a megoldás 40 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos turbinák, mert a nagy lapátok igen drágák. Emellett a fenntartási költségeit is kevesebbre becsülik, mivel a lapát nélküli turbinákon kevesebb a mozgó rész. Az új szélerőművek állítólag csendesebbek is lesznek.

(Forrás: Upworthy)

Szólj hozzá!

Címkék: szélerőmű vortex


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr528726066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása