Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Összeesküvés-elmélet az időjárás manipulálása?

2013.05.13. 09:32ide tette: kiterdekel

Az utóbbi napok hírei újabb löketet adtak az időjárás manipulálásáról szóló, úgynevezett „összeesküvés-elméleteknek”. Oroszországban az eddigi adatok szerint 150-en haltak meg egy hirtelen bekövetkezett áradás miatt. Az események annyira gyorsan zajlottak le, hogy a helyi hatóságoknak nem volt ideje figyelmeztetni a lakosságot – ráadásul a katasztrófa éjjel történt, mikor mindenki aludt. Sokan álmukban fulladtak meg, és miközben még az áldozatok száma sem biztos, terjedni kezdtek a mondvacsinált elméletek.

Ezek az elméletek azt állítják, hogy az Oroszországban történő természeti katasztrófák (különösen a fent említett áradás) amiatt történnek, mert az orosz vezetés nem veszi figyelembe az Egyesült Államok felszólításait, miszerint ne támogassák a szír kormányt – és emiatt az amerikai fél az időjárást manipuláló fegyverekkel (a civil halottakkal) zsarolja az orosz vezetést, hogy a tömeges, ártatlan halálesetek láttán az megváltoztassa álláspontját.

Nem a szokványos összeesküvés-elméletről van szó, ugyanis nem hírnévre vágyó, az élet más területén kitörni nem tudó személyek terjesztik ezt a vádat, hanem az orosz politikai elit egy része és tisztségüket ma is betöltő katonai szakértők. Így nem azon kell elgondolkozni, hogy összeesküvés-elmélet-e az Oroszország ellen zajló klímaháború, hanem hogy a nyugati elleni ellenségkép-gyártásról, vagy valós hadműveletekről van szó. A szíriai konfliktus kezdetét követően a RIA Novosztyi hírt adott azokról az orosz szakértőkről, akik szerint az idei (tavalyi) feltűnően kegyetlen szárazság Oroszországban annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok Oroszországon teszteli az időjárás manipulálására létrehozott katonai fejlesztéseit. Gueorgi Vasziliev, a moszkvai Lomonoszov Egyetem fizika tanszékének professzora a Komsomolskaya Pravda újságnak adott interjújában kifejtette: érdekes összefüggés, hogy a természeti katasztrófák száma ugrásszerűen növekedik, mióta 1997-ben az Egyesült Államok a HAARP rendszereit működésbe helyezte.

A RIA Novoszty információi szerint több orosz katonai szakértő is annak adott hangot, hogy a HAARP egy geofizikai fegyver, és ha nem így lenne, az USA nem áldozott volna rá két évtizedet, és nem fektetett volna 250 millió dollárt pusztán a magas frekvenciájú rádióhullámok kutatásába.

A hírügynökség szerint Nyikolaj Karavayev, korábban a hadsereg alkalmazásában lévő meteorológus is annak adott hangot, hogy az Egyesült Államok olyan, a klímát manipuláló eszközök kifejlesztésén dolgozik, amit fel tud használni az orosz gazdaság meggyengítésére. Az ő kijelentései szerint az Egyesült Államok által felbocsátott X-37B egy olyan katonai eszköz, ami alkalmas nagy-kapacitású lézerfegyverek hordozására, és így helyi szinten olyan jelenséget előidézni, mint elviselhetetlen hőség a célpont nagyvárosok határain belül, vagy aszályok a célpont ország egy-egy térségében. Ezzel összefüggésben a meteorológus azt is megemlítette, hogy a szakmabéliek semmivel nem tudják magyarázni a Moszkvában és több európai nagyvárosban tapasztalható indokolatlanul nagy hőséget. A témában élénk vita bontakozott ki, az interjú megjelenését követően Vlagyimir Lapshín, az Alkalmazott Geofizika Intézet igazgatója ésszerűtlennek nevezte ezeket az elméleteket, mondván, hogy az Egyesült Államok nagyvárosaiban is elviselhetetlen hőség van – de az elmélet támogatói arra hivatkoznak, hogy a jelenséget ő sem tudja érdemben megmagyarázni.

Tény, hogy az orosz gazdaság hatalmas veszteségeket szenved az ország központi részén egyre gyakrabban bekövetkező szárazságok miatt. Mikor a téma berobbant a köztudatba, országos szinten a termés 20%-a elpusztult, ami az élelmiszerárak ugrásszerű növekedéséhez vezetett. Alexei Kokorin, a „Klíma és Gazdaság az Energiaszektorban” program vezetője is kijelentette, hogy „nem véletlenszerű természeti jelenségekről van szó, és a helyzet csak rosszabbodni fog”. Ő Berzinszki egy könyvére hivatkozott („Két Korszak Közt”), ami többek közt azt is említi, hogy az időjárás nem csak a társadalmi, hanem a gazdasági rendszerekre is erőteljes hatást gyakorol – bár Berzinszki főként a „globális felmelegedésre” hivatkozott. Több szakértő is Kokorin mellé állt ebben a vitában, a University of Ottawa (Kanada) gazdaságtudományi professzora, Michel Chossudovsky is azt hangoztatta, hogy a klímaváltozás nem ipari tevékenység eredménye, hanem részben új típusú „nem-halálos” fegyverek kifejlesztésének köszönhető. Az Egyesült Államok régóta kutatja az időjárás manipulálásának lehetséges módszereit, így nehezen lehet véletlennek nevezni, hogy a HAARP aktivitásának kezdete óta világszerte hatványozódik a természeti katasztrófák száma. Chossudovsky értekezésében a HAARP-ot egy olyan eszközként írja le, ami képes aszályok, szárazságok, hurrikánok, szökőárak előidézésére, de használata még nem kifinomult, és valószínűsíti, hogy a természeti katasztrófák növekvő száma az eszköz „finomhangolásának” tudható be.

Ha ez mind összeesküvés-elmélet kategóriába esik, akkor a Föld legnépesebb országának államvezetése is összeesküvés-elméleteket gyárt. Kínában ugyanis állami hivatal van működésben az időjárás manipulálásának feladatával: a Pekingi Időjárás-módosító Hivatal az országos meteorológiai szolgálat alá tartozik, és a Peking körüli területek időjárás-kontrolljáért felelős. A Pekingi Időjárás-módosító Hivatal egy 37000 embert foglalkoztató állami szerv, amely az állami statisztikák szerint 1995 és 2003 között 7,4 billió köbméter esőt hozott létre az egyébként szárazság által sújtott területeken, nagyban növelve így az élelmiszeripar termelékenységét. A hivatal főként felhőképzéssel és a pusztító viharok elhárításával foglalkozik, de ellensúlyozták már több olyan homokvihar hatásait is, ami egyébként 300000 tonna homokot hagyna maga után a nagyvárosban. A hivatalnak a nyári hőség enyhítése is feladata a nagyobb városokban, hogy így országos szinten csökkentsék az áramfogyasztást, ami így a kínai gazdaságnak közvetlen megtakarítást jelent.

Míg a pekingi kormány és 1356 millió kínai büszke lehet az időjárás-módosító hivatal létére és tevékenységére, aminek polgári feladatkörei általánosan ismertek, nyugaton az időjárás manipulálása önmagában is összeesküvés-elméletnek számít, és a nyugati kormányok nem is hozzák nyilvánosságra az ezen a téren elért eredményeket. Viszont az ENSZ egy határozata tiltja az időjárás módosító technológiák katonai alkalmazását, ami arra utal, hogy a nyugati kormányok nagyon is tudatában vannak annak, hogy vannak időjárás módosító technológiák és ismerik azok katonai felhasználási lehetőségeit. 1975-ben az Egyesült Államok és Kanada egyezményt kötött arról, hogy bármilyen jellegű időjárás módosító tevékenység esetén értesítik és információval látják el a másik felet. Az Egyesült Államok már a hetvenes években áttörést érhetett el az időjárás módosító technológiák katonai alkalmazása terén, mert 1977. május 18-án Genfben az ENSZ közgyűlés határozott az időjárás módosító technológiák katonai alkalmazásának és bármilyen ellenséges felhasználásának tiltásáról. A határozat 1978. októberében lépett érvénybe, az Egyesült Államok elnöke 1979. december 13-án ratifikálta. Miközben a nyugati lakosság azt hiszi, hogy az időjárás módosítása összeesküvés-elmélet, nyugaton külön intézményrendszer alakult ki ezen a téren, kezdve a lehetséges módszerek kutatásait folytató szervezetektől a tevékenységet ellenőrző Észak-Amerikai Államközi Időjárás-módosító Tanácsig. Ez a titkolózás érthető, mivel a nyugati országok láthatóan nem az emberek életét akarják megkönnyíteni a legújabb fejlesztésekkel, hanem sokkal inkább a katonai felhasználás terén érdekeltek.

Az oroszországi események kapcsán újból az Egyesült Államok került a középpontba. Hogy az USA valójában mennyit költ az ilyen jellegű fegyverek fejlesztésére, arról nincs hivatalos adat, ugyanis a hivatalos költségvetés csak a jéghegy csúcsa, a 70-es éveket követően rengeteg magánvállalat kapcsolódott be a kutatásokba, így az ilyen célra költött összeg mondatni ellenőrizhetetlen. Így a kérdés nem az, hogy az erősen iparosodott országok kormányainak birtokában vannak-e ehhez hasonló fegyverek, hanem az, hogy a NATO gyarmatosító háborúit előkészítő új típusú hadviselés során alkalmazott eszközök milyen természeti jelenségeket fognak rászabadítani az olyan kisebb országokra, melyeknek nincsen se rálátása, se befolyása ezekre a tevékenységekre. 

 

 

energiacentrum.com

Szólj hozzá!

Címkék: HAARP


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr725297736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása